Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
November 2013
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Zeggetis:het woord is aan u

Eindhoven, acultureel dorp

Gelukkig is Eindhoven geen culturele hoofdstad geworden. Door de keuze voor een andere stad is het megalomane project van burgemeester Van Gijzel en wethouder van cultuur Mary-Ann Schreurs gesneuveld. Nadat er al de nodige miljoenen aan het project waren besteed, hebben we nu ongeveer 7 miljoen gereserveerde euro's over. Dat is goed voor de cultuur van de Eindhovense burger zou je denken. Maar niets is minder waar.

Ik reken tot de culturele behoeftes van de Eindhovenaren het kunnen lezen van een goed boek. Uit deze behoefte is ooit de bibliotheek ontstaan. Ik herinner me in mijn jonge jaren daar al gebruik van gemaakt te hebben. Toen waren er ook al wijkbibliotheken.
In Eindhoven is voor een dergelijke voorziening geen geld meer, blijkbaar zelfs niet nu we geen culturele hoofdstad zijn geworden. Afgelopen zaterdag stonden de betalende leden van de bibliotheek van de Achtse Barrier aan een gesloten deur. Zonder dat ze daarvan op de hoogte waren gesteld. Een boek lenen voor het weekend was er voor de werkende en niet-werkende bewoners niet bij. De reden: de enige beroepskracht van onze bibliotheek moest invallen in de centrale bibliotheek in de Witte Dame! Schande.

De bibliotheek zou wel open kunnen zijn als er (ingewerkte) vrijwilligers zouden zijn. Laten we nu met 8 vrijwilligers klaar staan om te proberen vanaf maart, wanneer de bibliotheek haar deuren moet sluiten, toch een wijkbibliotheek open te houden. Wisten wij veel dat er nu al nog maar één van de oorspronkelijk 5 betaalde krachten voor onze bibliotheek over is en de bibliotheek daardoor regelmatig moet sluiten op een van de drie! middagen dat ze nu nog open is.

Op 1 januari waren er in de wijk 1334 abonnement betalende lezers. Die betalen samen ongeveer € 50.000,00 per jaar. Daar moet je een bibliotheek toch wel 3 middagen voor open kunnen houden, dacht ik. Door die lezers worden trouwens ongeveer 43.009 boeken per jaar of 32 boeken per lezer geleend.

Laten we hopen dat de gemeenteraad tot een goede besteding van de zeven miljoen euro’s besluit. Wat mij betreft voor het in stand houden van de bibliotheek in onze Achtse Barrier. Wellicht is de kans aanwezig omdat, naar ik heb gehoord, mevrouw Schreurs bij de behandeling van haar begroting in Taiwan vertoeft (van die 7 miljoen die wij opbrengen?)

Wil van Melis

Felicitaties

Ik wil graag Martin van harte feliciteren met zijn lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.
Heel erg verdiend! Ik ben ook zeer blij dat er mensen zijn zoals Martin die zich zo inzetten voor zaken in onze wijk.

Kees Lepoeter

Duurzaam is ook: repareren

In deze tijd waarin iedereen praat over duurzaam is een van die duurzame elementen toch een beetje in het verdomhoekje komen te staan, of zitten zo u wilt. Huishoudelijke apparaten en tuingereedschap worden niet meer gerepareerd, maar vervangen. Terwijl het toch vaak met een nieuw klein onderdeel weer prima zou functioneren. Maar het repareren is niet meer van deze tijd. Vind er maar eens iemand voor. TV, video’s, huishoudelijke apparaten en computers gaat nog wel, maar dan houdt het wel zo’n beetje op.

Toch ontstaan er overal in ons land zogenaamde Repair Café’s: plaatsen waar vrijwilligers beschikbaar zijn om hun medemensen te helpen met de reparatie van hun apparaten. Of het nou een heggenschaar is die uit elkaar is gevallen, een strijkijzer wat alleen nog maar koud strijkt, of een poppenwagen waar een wiel afgelopen is, die vrijwilligers doen alles om de oorspronkelijke functie weer te herstellen.

Het idee heeft landelijk al veel navolging gevonden.
Ook Eindhoven heeft twee Repair Café’s: een in het centrum, op de hoek van de Mauritsstraat en Meckelenburgstraat en een in de Hoefkestraat in Stratum.

En in Woensel (Noord)? Geen!!. Terwijl er in Woensel meer mensen wonen dan in Stratum en het centrum bij elkaar!
Ik weet zeker dat er in onze wijk diverse technische mensen wonen die dit initiatief mede vorm kunnen geven en ook in Achtse Barrier een Repair Café kunnen gaan opzetten. Ik ben er ook van overtuigd dat het levensvatbaar is en dat er voor de noodzakelijke kosten een oplossing gevonden kan worden. Wat dat betreft, kent onze wijk al een groot sociaal platform voor samen iets van de grond krijgen.
Wie meer wil weten over het initiatief kan alle informatie vinden op www.repaircafe.nl.

Ik kijk uit naar een initiatiefnemer die deze kar wil gaan trekken.

Martin van de Goor

De bladeren vallen

De herfst is bij uitstek de tijd van de mooie kleuren in de natuur. Een laatste poging van de bladeren om ons te laten genieten van hun aanwezigheid. Want het verkleuren naar rood, bruin en geel luidt onherroepelijk de val van dat blad in. En als de bladeren niet meer vast zitten aan een tak waaien ze alle kanten uit. En meestal naar de buren. Ik wil hier graag pleiten om ze daar geen kans voor te geven. Veeg ze op voordat ze wegwaaien, dan hebben uw buren er geen hinder en ergernis van.
Natuurlijk: de gemeente bespaart geld door geen bladkorven meer neer te zetten, maar daar ligt voor ons allemaal ook een uitdaging. Stop ze in de groenbak voordat ze uitwaaien en wacht niet tot de buren het voor je moeten doen. Zo houden we het leuk voor iedereen.

A. Wouters