Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
November 2013
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Over gezondheid en welzijn

Beeldzorg

Beeldzorg: één druk op de knop zorgt voor veilig gevoel
“Dag mevrouw Peters, dit is de zorgcentrale van ZuidZorg. Mogen we beeldcontact maken?” Elke dag, op een vast tijdstip, spreekt en ziet mevrouw Peters een zorgverlener. Dit gaat via een beeldscherm. Ze vertelt hoe het gaat en of er nog bijzonderheden zijn. Als ze zich tussentijds niet lekker of onzeker voelt, kan ze met één druk op de knop zelf contact maken. Dag en nacht. Het geeft mevrouw Peters en haar familie een veilig gevoel. Beeldzorg heet dit systeem, en het is ook in de Achtse Barrier beschikbaar.

Marieke Habraken, wijkverpleegkundige van ZuidZorg is ‘aandachts-functionaris beeldzorg’. Zij regelt alle aanvragen die uit de Achtse Barrier komen. “Het systeem wordt vooral gebruikt door ouderen, maar soms ook door een jonger iemand met een handicap”, vertelt Marieke. Voor beide groepen biedt het veel voordelen: langer thuis kunnen wonen, meer zelfstandigheid en een gerust en veilig gevoel. “We gebruiken het systeem onder meer om mensen eraan te herinneren dat ze hun medicijnen moeten innemen. Vroeger moest iemand van de thuiszorg daarvoor aan huis komen. Als je beeldzorg hebt, is dat niet meer nodig. Mensen vinden dat fijn, het geeft ze meer privacy.“
Heel simpel
Sommige mensen zijn aanvankelijk wat huiverig. ‘Kan ik wel omgaan met die moderne apparatuur?’, vragen ze zich af. Marieke stelt ze gerust. “Het is eigenlijk heel simpel. Met één druk op de knop maak je contact met een medewerker van de zorgcentrale. De verbinding gaat via een beeldscherm waar een hele kleine camera in of op zit. Die camera filmt alleen de persoon, dus niet de rest van de kamer. Allemaal vanwege privacy. En als je een keer geen beeldcontact wilt, bijvoorbeeld omdat je net uit bed komt, is dat geen probleem. Dan gaat alleen de spraakverbinding aan.”

Wie gebruikmaakt van beeldzorg wordt automatisch aangesloten op personenalarmering. Dit is een halskettingalarm. Mocht er iets in huis gebeuren, bijvoorbeeld een val, dan druk je op de alarmknop. De zorgcentrale ziet dit meteen en probeert vervolgens een spreek/luisterverbinding tot stand te brengen. Hiervoor zijn in huis enkele ‘microfoonkastjes’ opgehangen, vergelijkbaar met brandmelders.

Inseinen
Als iemand niet reageert wanneer de zorgcentrale op het afgesproken tijdstip contact zoekt, gaat er eerst een telefoontje naar de familie. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat een ouder vergeten is om door te geven dat hij/zij een uitstapje maakt. Als de familie van niets weet, gaat een thuiszorgmedewerker langs om te kijken.
Wanneer de cliënt het initiatief neemt voor een (alarm)oproep beoordeelt de zorgcentrale wat er aan de hand is. Mocht dit nodig zijn, dan wordt – afhankelijk van de ernst van de situatie – de familie, de huisarts, thuiszorgmedewerker of ambulance ingeschakeld.

Marieke geeft een voorbeeld uit de praktijk. “Een meneer was benauwd en daardoor een beetje in paniek. Het was middenin de nacht, daarom wilde hij liever geen familie bellen. Bij ons is altijd iemand paraat, dus dat durfde hij wel. De medewerker van de zorgcentrale heeft met de man gesproken, hem gerustgesteld en advies gegeven. Daarna voelde hij zich een stuk beter.” Dit maakt duidelijk dat beeldzorg ook de belasting voor mantelzorgers kan verminderen.
ZuidZorg is een van de partners van elz’, de samenwerkende eerstelijns zorgverleners in de wijk. Daardoor zijn er korte lijnen met onder meer de huisartsen en apotheken. De zorgcentrale kan met hen snel en gemakkelijk contact leggen en – waar nodig – informatie uitwisselen.

Aanmelden, hoe gaat dat?
Heeft u belangstelling, bel dan het algemene nummer van ZuidZorg (040 - 230 84 08) en vraag naar Marieke Habraken, aandachtsfunctionaris beeldzorg Achtse Barrier.
Direct mailen kan ook: m.habraken@zuidzorg.nl.
U maakt een afspraak met Marieke voor een vrijblijvend huisbezoek. Zij legt dan alles uit en vertelt over de diverse mogelijkheden.
Als u vervolgens voor beeldzorg kiest, regelt Marieke alles wat hiervoor nodig is.
Wie al thuiszorg via ZuidZorg ontvangt, betaalt voor beeldzorg een kleine eigen bijdrage. Bent u geen zorgklant van ZuidZorg, dan kunt u voor eigen rekening een abonnement afsluiten.

Kijk op www.zuidzorg.nl/online voor een presentatie over beeldzorg!