Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Oktober 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

De gezellige dagen komen er aan...

Je merkt aan alles dat de mooie zomer weer voorbij is. We zitten niet meer gezellig in de tuin tot het tijd is om naar bed te gaan. De barbecue is schoon en opgeborgen en de stoelkussens zitten ook weer in de kussenkist. Onze tuin ligt intussen al weer bezaaid met eikels en afgewaaid eikenblad.
De vogels maken je ‘s ochtends pas veel later wakker met hun gekwetter dan twee maanden geleden. De schakelklokken voor de verlichting van tuin en voordeur moeten al weer enkele uurtjes eerder aan hun taak beginnen en ’s ochtends ook meteen weer wat langer doorgaan.

De zon is op z’n retour naar het zuiden en is de evenaar al weer voorbij. Gek idee eigenlijk dat op het zuidelijk halfrond van onze planeet kerstmis gepaard gaat met zomerse barbecues en zwemfestijn. Wij hebben het jaren geleden zelf meegemaakt. Met oudjaar proosten in het zwembad. Maar het blijft een raar gevoel hoor!
De regen en wind van deze tijd hebben effect op ons welbevinden. Het geluid van het verkeer wordt er door versterkt, lijkt het wel. En de geluidsmetingen die door het landelijk bureau SoundAppraisal in onze wijk worden gedaan bevestigen dat. Geluid heeft zeker invloed op ons gemoed. Denk maar aan het vliegtuiglawaai, sirenes en zware motoren, heien en overmatig luide muziek.
Het bureau SoundAppraisal wil graag de mate van hinder door geluid aantonen en hanteerbaar maken voor bewoners en overheid.
Daarvoor hebben ze een onderzoek gestart onder de naam Glimi. Alle inwoners kunnen meedoen aan het onderzoek.
Wil je meer weten over dit onderzoek? Ga dan naar portal.glimi.nl en bekijk en waardeer de dagelijkse metingen op 3 plaatsen in de wijk. Heel inzichtelijk en helder. Je kunt ook actief meedoen aan het onderzoek.

Vlak voor de eerste schooldag was er gelukkig toch nog vertier voor de kleintjes in het kader van de kindervakantieweek. Drie dolle dagen met een spannend programma door de inzet van een aantal ouders met ondersteuning van Dynamo Jeugdwerk en het Jongerencentrum De Mortel. Als de nood hoog is...

De tijd die voor ons ligt heeft toch ook wel zijn charmes. Denk aan het grote griezelfeest van Halloween, aan sinterklaas vieren met de kleintjes en kerst met de hele familie. Met een beker warme chocolademelk naar buiten kijken hoe wind en regen de al kalende bomen teisteren en de laatste blaadjes proberen te veroveren. En het duurt ook niet meer zo heel lang of we knallen het jaar 2022 weer uit.

En dan is het ook al weer bijna een jaar geleden dat Ladi zijn buurman Lodi aanviel en probeerde daar landjepik te spelen. Wat is hem dat tegengevallen en wat is hij daar pissig over. En nu blaft hij tegen alle toeschouwers die foei tegen hem zeggen en hem geen vriendje meer noemen.

Ik hoop van harte dat Lodi die blaffende Ladi helemaal terugdringt tot achter zijn eigen hekje.

Martin