Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Maart 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Hoezo oud?

Langzamerhand begint onze mooie wijk ouderdomsverschijnselen te vertonen. Verschillende straten zijn al een keer onderhanden genomen en hebben toen nieuwe lakens onder het stenen dekbed gekregen. De AB-ring kreeg nieuw stil asfalt en mooie rode, en vooral brede, fietspaden die dringend uitnodigen om met drie of meer naast elkaar te fietsen. Recent werd ook bekend dat het rioolsysteem in de wijk aan een opknapbeurt toe is, omdat het niet meer geschikt is voor het huidige afvalwateraanbod en regelmatig bij forse regenbuien er de brui aan geeft en kolkend bezwaar maakt tegen die onvoorziene maar legale waterboarding.

En nu zijn ook de schoolgebouwen aan de beurt. Onder de Wieken was als eerste aan de beurt na de vernietigende brand in 2017. En ze zijn maar wat blij met het nieuwe onderkomen aan de Heraultlaan. Een prachtig modern gebouw waarin lesgeven een plezier is en onze jeugd wordt uitgenodigd om dingen te ontdekken. Dat is pas leren! En bij dat nieuwe leren hoort uiteraard ook een nieuwe naam. Geleend uit het verleden: De Spaaihoeve.
Waren alle aanvankelijke schoolgebouwen al aan uitbreiding toe en soms al meerdere keren, nu wordt het tijd om ze rigoureus aan te passen aan de huidige wensen. Dat betekent gewoon tegen de vlakte ermee en ook zo’n mooi alternatief bouwen als bij Onder de Wieken.
Gelukkig hebben we de oude school aan de Calaislaan, hoewel die al jaren geleden is verlaten door De Vierring, nog overeind gehouden en kan die nu dienst doen als tijdelijke opvanglocatie terwijl de aannemersploegen al het moois voor alle schoolgangers aan het creëren zijn.

Maar soms bekruipt me het gevoel dat de touwtjestrekkers niet alleen nieuwe gebouwen willen, maar dat ze ook per se nieuwe namen willen verzinnen. Waarom? Wat is, of liever was, er mis met de oude? Onder de Wieken werd Spaaihoeve. Ongetwijfeld een mooie naam, maar waarom? Omdat er vroeger een boerderij stond die zo heette? De Wegwijzer ging samen met Klimop en werd Klimwijs. OK, kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar nu is die naam weer veranderd naar Achtbaan. Waarom?
En dan hebben we ook de Klapwiek nog. Ook na verschillende verbouwingen aan die school gaat die ook binnen afzienbare tijd tegen de vlakte. Alle Klapwiekers zijn dan al verhuisd naar hun nieuwe schoolgebouw aan de Normandiëlaan, waar nu nog Gunterslaer resideert.
Benieuwd wat hun naam gaat worden. Bisschop Bekkers school is weer vrij nadat ook het lyceum met die naam koos om Frits Philips hoger aan te slaan dan die gemoedelijke Rooijenaar uit Den Bosch. Toegegeven, Frits Philips was ook een hartelijke en gemoedelijke man die bovendien dichter bij woonde dan Rien Bekkers. Maar daarom?

Wij kunnen niet anders dan plichtsgetrouw die nieuwe namen proberen te koppelen aan de gebouwen die we eerst koppelden aan die oude namen. Moeilijk?

Martin