Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Maart 2023

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Energie

Raar iets eigenlijk: energie!
Je kunt het niet zien, niet horen, niet voelen, niet ruiken, niet proeven. Je kunt het niet in de boodschappenkar leggen, niet invriezen en ook niet warm maken. Je kunt het zelfs niet bewaren.
En toch heeft iedereen het er over. Zeker in deze tijd. Want het heeft wel een prijs, een markt, een plafond, veel aanbieders, een label, een kleur, een reductie, een record, een discussie, het heeft een crisis veroorzaakt en er is bijna een Nederlands kabinet over gevallen. Het heeft enorme invloed op zowat alles in onze maatschappij en de zon en de wind hebben er zoveel van dat we dat ook nog eens kunnen onttrekken.
Je kunt het ook ergens van krijgen, maar het kan je ook zomaar weer in de steek laten.
Maar gelukkig hebben we er meestal allemaal genoeg van. En dan gaan de meesten van ons die ook weer meteen ergens in steken.

Zoals een aantal buren in Buurtschap te Veld. Heb je gezien dat daar mensen hun eigen huis aan het bouwen zijn? Dat moet toch wel heel wat energie kosten. Maar ja, die is dan weer gratis, omdat ze het allemaal zelf doen.

En anderen steken weer veel energie in het samen realiseren van een klein paradijsje waar het voor iedereen goed toeven is en de kinderen samen met elkaar uitdagingen kunnen aangaan.

Andersom ondervindt een van onze wijkbewoners veel tegenwerking van enkele Eindhovense ambtenaren die met veel energie steeds zijn plannen onderuit schoffelen en daarnaast ook nog de energie kunnen opbrengen om een uitspraak van de rechtbank af te wijzen. En dat is dan weer negatieve energie.

Natuurkundigen beweren dat energie niet verloren kan gaan; ik geloof het graag, maar toen ik vroeger wel eens (één keer en nooit meer!) de Vaalserberg naar boven was gefietst was ik toch wel bekaf. En toen ik weer naar beneden gevlogen was had ik niet het idee dat ik weer even uitgerust was als toen ik aan de klim begon. Maar ik moest wel regelmatig energie uit de vaart halen anders had ik beneden de grindbak nodig gehad, als ik al niet eerder vliegneigingen had ondervonden. Dat dan weer wel.

Gelukkig zijn de prijzen van energie de laatste tijd weer aan het dalen, maar we zijn nog zeker niet op het niveau van voor het begin van de door Lady ingezette correctieve zuivering van het land van Lody. Wat zal dat een energie gekost hebben om alleen al die omschrijving te bedenken!

Het zal voor veel mensen nu al lonen om energie te steken in het vergelijken van de energieprijzen van verschillende energieaanbieders. Veel vergelijkingswebsites hebben al de nodige energie voor je ingezet en alle prijzen keurig gerangschikt.

Geniet maar lekker van de dingen die je energie geven!

Martin