Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

December 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Record

Kort geleden werd bekend dat de wereld bevolkt wordt door niet minder dan acht miljard personen. 8.000.000.000! Dat is een acht met negen nullen.
En al die mensen moeten ergens wonen en leven op onze aarde. Nou ja, op het land dan wel te verstaan. Want Wikipedia vertelt ons dat ongeveer 70% van het aardoppervlak water is. Dan is er ongeveer 145 miljoen vierkante kilometer vaste grond. Maar dat is niet allemaal bewoonbaar gebied. Denk maar aan woestijnen, zoutmeren, ijsvlaktes en ijle berghoogtes.
Laten we aannemen dat hier de
80–20 regel opgaat en dat dus 80% van de aardbewoners op 20% van het vaste oppervlak wonen. Dan komen we uit op zo’n 29.000.000 km2 voor 6,4 miljard mensen. Ofwel 220 mensen per vierkante kilometer. Gemiddeld in de wereld.
In Nederland wonen er twee keer zoveel per vierkante kilometer. Daarmee zitten we in de buurt van Israël, India en de Maagdeneilanden. Duitsland en Qatar zitten op het gemiddelde en Rusland bengelt ver onderaan met 8 inwoners per vierkante kilometer.
En de kroon is voor Macau en Monaco met ongeveer 20.000 inwoners per vierkante kilometer. Honderd keer zo veel als gemiddeld! Gelukkig is Wikipedia goed op de hoogte! Ook van wat er vroeger gebeurde.
Zo weten we dat oorlog voeren ook van alle tijd is. In de tijd van Adam en Eva was er al een verschrikkelijke oorlog waar de helft van de vechtende soldaten het leven liet. En door de eeuwen heen is het steeds weer oorlog geweest.
En steeds met heel veel slachtoffers. En achter al die slachtoffers bleven nabestaanden met enorm verdriet om het verlies van een dierbare achter. Soms zelfs zoveel dat zij het leven niet meer aan konden. In de filmwereld wordt het thema oorlog maar al te graag aangegrepen om weer een rolprent te maken. En de gevolgen van de strijd worden mooi groot en kleurrijk in beeld gebracht. En van de meeste regisseurs krijgt de tragedie achter de oorlog ook duidelijk aandacht, waardoor de waanzin van de oorlog nog beter uitgelicht wordt. Vaak zijn de vechtersbazen duidelijk nauwelijks de puberteit voorbij. Naarmate ze ouder worden beseffen ze over het algemeen beter wat de consequenties van een oorlog zijn. En horen ze vaker bij de nabestaanden die moeten treuren om geliefden.
In de oorlog van Ladi tegen Lodi zijn inmiddels aan beide kanten 100.000 slachtoffers te betreuren. 200.000 mensen die volkomen onverwacht een wending in hun leven meemaakten waar ze niet zelf invloed op hadden. En veel meer nabestaanden die ook niet weten waarvoor dit allemaal moet dienen. Hoe lang moet het nog duren voordat Ladi zijn late puberteit achter zich laat?
Maar, als al die oorlogen niet waren gevoerd was de wereldbevolking nu misschien wel 12 miljard voorbij!
Een conclusie durf ik overigens wel te trekken: We hebben uit het verleden geleerd dat we uit het verleden niets hebben geleerd. Voor wat betreft oorlogen dan.

Martin