Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Cijfers en getallen

Afgelopen week werd nogal gedomineerd door cijfers en getallen.

Wereldwijd zijn er 100 miljoen mensen op de vlucht voor oorlogsgeweld. Als je dan bedenkt dat er ongeveer 6 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne zijn, dan zijn er nog 94 miljoen uit andere landen en continenten van huis en haard verdreven door toedoen van mensen zoals de Russische heer Poetin. En daarvan komen of zijn er een schamele paar duizend in Nederland. Ook het aantal gevluchte Oekraïners zal bij ons uitkomen op 20.000.

Fascinerend is de recordpoging van een 82-jarige Nederlander, die het presteerde om de derde machtswortel van een getal met 36 cijfers uit zijn hoofd uit te rekenen. En hij slaagde er binnen acht minuten ook nog in, las ik.
Nou heb ik vroeger in de wiskundeles geleerd hoe ik een derdemachtswortel moet uitrekenen, maar ik heb dat kennelijk onvoldoende geoefend om het nu nog even voor te rekenen. Ik weet het gewoon niet meer. Maar ik ben toen nooit verder gekomen dan een getal van 6 of 7 cijfers. Dit gaat over een getal van 6 keer 6 cijfers.

718.237.140.592.542.803.123.253.912.561.466.729
Alleen de tweede regel van het getal komt al gigantisch groot over. Uitgeschreven is het negenhonderdentwaalf miljard vijfhonderdeenenzestig miljoen vierhonderdeenenzestig duizend zevenhonderdnegenentwintig.
En dan die derdemachtswortel: dat gaat giga hard! Ga maar na: de derdemachtswortel van 8 is 2,
want 2 x 2 x 2 = 8.
Van 27 is de derdemachtswortel 3, van 64 is het 4, van 125 is het 5, van 216 is het 6 en 10 is de derdemachtswortel van 1000. En 100 is het van 1 miljoen.

Dit kan ik nog wel uit mijn hoofd, maar als ik nog verder moet gaan pak ik er toch maar even die
wetenschappelijke rekenmachine (Scientific Calculator staat er op) bij die ik laatst heb aangeschaft voor dit soort ingewikkelde berekeningen.
Maar wat blijkt? Mijn alleskunner-alsermaarbatterijeninzitten kon het getal niet eens helemaal opnemen, laat staan er nog mee rekenen ook.

Maar ja, hoe ingewikkeld het ding er ook uitziet, ik heb er nog geen half tientje voor betaald. Dan kun je ook niet alles hebben en voor berekeningen binnen mijn beperkte breincapaciteit doet hij het frappant goed en heb ik hem nog maar één keer op fouten kunnen betrappen. Toen waren de batterijtjes leeg!

Kon deze 82-jarige het huidige onderwijspersoneel maar eens doen inzien hoe belangrijk het is om een beetje te kunnen hoofdrekenen. En dat begint met de tafeltjes er in te stampen. Dan leren de kinderen in ieder geval dat 9x7 meer is dan 16.

Martin