Mijn in de wijk?
Commotie alom!
In de Bretagnehof wordt een mijn gebouwd. Nee, niet zo een die ontploft als je er tegen aan stoot, overheen rijdt of op trapt, maar een echte om goud te delven. En ook geen zwart goud, zoals vorige eeuw veel in Limburg werd gedolven, maar virtueel goud. Bitcoins heten die. En ik denk dat het heel heet goud is. 1 Bitcoin heeft op dit moment een waarde van maar liefst 39.000 euro’s. Loop je toch met een aardige auto in je zak als je er twee hebt.
Maar goed, terug naar de mijn. Plotseling stond er een bord dat er hinder te verwachten was door graafwerkzaamheden. Er lagen ook al forse buizen klaar die best voor een flinke rioolbuis konden doorgaan. En ja hoor, er werden gleuven gegraven. Ik dacht eerst nog dat ze de mijngangen eerst boven de grond pasklaar zouden maken en ze daarna op diepte gingen leggen. Een soort prefab dus, maar ik had het mis. De gleuven moesten plaats bieden aan twee extra dikke stroomkabels die naar de mijn werden gelegd. Deze mijnbouw verbruikt namelijk heel veel stroom. Die kabels hebben samen een capaciteit van 600 ampère, las ik. Dat komt overeen met het verbruik van 1200 koelkasten. Maar in dit geval is de stroom niet bedoeld voor koelkasten maar voor een batterij aan computers die al die stroom opslurpen en daar continu bits en bytes mee manipuleren dat het een aard heeft. En ja, om dan de temperatuur van al die computers enigszins in de hand te houden zal er ook de nodige koelcapaciteit nodig zijn.
En dan stel ik me voor dat de bitcoindelver daar de hele dag die bits en bytes staat te zeven om te kijken of er toevallig nog een bitcoin tussen zit. En zal hij, net als de gouddelvers in Amerika, ’s avonds min of meer teleurgesteld moeten constateren dat al het werk weer niets opleverde en dat er ook deze keer weer geen opbrengst kan worden bijgeschreven op zijn bitconto. 
Maar, anders dan die Amerikanen, gaat onze bitdelver ’s nachts gewoon door met delven en dus ook met het opnemen van stroom. Want dat is vandaag de dag de gewoonste zaak van de wereld in onze 24-uurs economie.
Maar, als hij al eens een keer een paar muntje in zijn zeef vindt heeft hij wel meteen een mooi jaarsalaris wat voor een advocaat niet zou misstaan.
Ik denk trouwens wel dat er veel goedkopere manieren zijn om je huis gasloos te maken.
Martin