Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Oktober 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand

De wijkkalender maakt dit jaar een 'Tour de France'. Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever. Deze maand: de Champagnehof.

Champagne-Ardenne is een noordelijke regio in Frankrijk, sinds 2016 onderdeel van de regio Grand Est. De streek grenst aan België. Belangrijke plaatsen in Champagne zijn Reims, Epernay en Troyes.
Troyes is de historische hoofdstad van de Champagne. In de binnenstad zijn nog middeleeuwse vakwerkhuizen te bewonderen. Reims heeft een indrukwekkende kathedraal terwijl Epernay bekend staat als champagnehoofdstad, met vestingen van de diverse champagnehuizen.

Champagne is het noordelijkste wijngebied in Frankrijk. De mousserende wijnen mogen als enige ter wereld de naam “champagne” dragen. Er worden ook niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de naam Coteaux Champenois. De wijnstreek bestaat uit twee regio’s. In het noorden rondom de steden Reims, Epernay en Châlons-en-Champagne en een regio ten zuiden van Châlons-en-Champagne.
Vanwege de grote wereldwijde vraag naar champagne is in 2008 besloten de officiële champagnestreek met 2.500 ha. uit te breiden.

Champagne wordt gemaakt van een beperkt aantal druivenrassen. De belangrijkste zijn de pinot noir, de pinot meunier en de chardonay. De meeste champagnes zijn een blend of 'assemblage' van deze drie druivenrassen.

   
 
Wijngaarden nabij Epernay