Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Februari 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Oppassen...

Een woord wat we allemaal kennen, maar wat op verschillende leeftijden een heel verschillende betekenis kan hebben.

Het begint al als je nog heeel klein bent. Oppassen dat je niet valt als je probeert om die gekke opa na te doen. Die kruipt namelijk alleen op zijn voeten en niet op zijn handen en voeten. Oppassen dat je je niet stoot als je met een noodgang op je stepje uit de bocht vliegt. Oppassen dat je niet in het water valt als je nog niet hebt geleerd dat je daar heel anders moet lopen dan op straat. Oppassen dat je … vul het allemaal maar in.

Als tiener moet je oppassen dat je niet tegen de lamp loopt als je kattenkwaad uithaalt. Oppassen dat je ouders je eerste liefde niet ontdekken voordat je die zelf ontdekt hebt. Oppassen dat je op internet niet teveel privé gegevens deelt met anderen die er mogelijk vreemde dingen mee uit kunnen halen als de vriendschap bekoeld is. Oppassen dat je niet meegezogen wordt in een verslaafde wereld door zogenaamde vrienden, die er eigenlijk alleen maar op uit zijn om rijk te worden van jouw ellende.

Voor opa’s en oma’s betekent oppassen vaak contact hebben met de kleinkinderen gedurende een aantal uren of misschien wel dagen in de week. Heerlijk intensief genieten van het zien opgroeien van die kleine spruiten. Je beseft dan dat je dat bij hun ouders vaak veel minder intensief beleefd hebt.

Maar voor die opa’s en oma’s betekent het ook dat ze alert moeten zijn voor de gevaren van de boze buitenwereld die internet heet.

Vroeger werden ze belaagd door een meneer of mevrouw aan de deur die zich voordeden als hulpverlener van de kruisvereniging en van de energieleverancier. Of ze maar even wilden tekenen bij het kruisje, dan zou de hulp weldra op de stoep staan. Of de vriendelijke postbode die een pakje voor de buren had, maar die waren niet thuis. Wilt u het even aannemen? Of die zielige vrouwen met die kleine kinderen die zo’n dorst hadden. Of ze even een glaasje water kregen? En intussen werd het huis overhoop gehaald.

Nee, tegenwoordig krijg je een app-je van je kind: telefoon kwijt. Heb een nieuwe met ander nummer. Kan je even geld voorschieten? Ja, natuurlijk! Je laat je kind toch niet in de steek? Of toch eerst even bellen met het oude nummer? Nee hoor, mijn telefoon werkt nog gewoon. Nee, ik heb je niet om geld gevraagd! Gelukkig nog net op tijd bedacht.

Of je krijgt een mailtje van de GGD. Goed nieuws! Je kunt een vaccinatie tegen corona halen. De kosten van € 73,50 kun je gemakkelijk via iDeal betalen. Of liever via een Tikkie? Dat kan ook. Het betaalbewijs met daarop de locatie en datum en tijd van de afspraak komt alleen niet…Was dat mailtje wel écht van de GGD???

Martin