Wijkagent...
Nou, die mijnheer v.d. Berg heeft wat losgemaakt in de wijk. Veel wijkgenoten zijn het niet met hem eens, gezien de reacties waarvan we er enkele in dit Brierke hebben opgenomen.
En ook binnen de redactie herkennen we de klachten van mijnheer v.d. Berg niet. Alle wijkagenten die in de afgelopen 42 jaar Achtse Barrier hebben bediend waren voor ons altijd bereikbaar als we ze nodig hadden. En de aanpak van hufterig verkeersgedrag is voortvarend aangepakt en behoorlijk onder controle. Dat merk ik zelf ook als ik door de wijk fiets of rijd.
Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die de verkeersregels aan hun laars lappen. Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik iets harder rijd dan toegestaan. Maar dat ligt toch niet aan de wijkagent? Dat is onze eigen instelling. En aan de sociale controle door onze eigen omgeving. Vergeleken met de beginperiode van de wijk, in de jaren 80 van vorige eeuw, spreken we elkaar veel minder aan op onwenselijk gedrag. Want wegkijken is vaak makkelijker dan corrigeren en in sommige gevallen ook minder pijnlijk. Want je solliciteert dikwijls wel naar een pak slaag met die korte lontjes van tegenwoordig.
Wat ik uit de noodkreet van mijnheer v.d. Berg meen op te mogen maken is dat er in zijn ogen veel te weinig blauw op straat is om te handhaven.
Maar ook dat ligt toch niet aan de wijkagent? Dat ligt aan ons, omdat wij de politietop opgedragen hebben om te bezuinigen. En zij hebben dat vertaald naar verlaging van het aantal dienders en een andere taakverdeling.
Daarmee hebben ze voldaan aan de opdracht, maar wij zijn daar niet blij mee. En dus vullen we die krappe politiecapaciteit nu weer aan met extra handhavers, maar dan wel met andere benamingen en bevoegdheden, zoals reservepolitie, politievrijwilligers, boa’s en verkeersgeleiders.
Wat zeg je? Hebben wij die bezuiniging niet doorgevoerd? Wij hebben toch de volksvertegenwoordigers in de tweede kamer gekozen? En die volksvertegenwoordigers hebben dat toch zeker besloten! Namens ons, laten we dat niet vergeten! En diegenen die het stemmen aan anderen hebben overgelaten mogen zich dus helemaal niet mengen in deze discussie!
Voor Paul van Oort zelf was deze geschiedenis in ieder geval aanleiding om ons een inkijkje te geven in zijn werk, door een gemiddelde werkdag te beschrijven. Zo te lezen heeft hij niet eens tijd voor koffie gedurende zijn dienst! Grapje!
Namens alle kanjers van ’t Brierke wens ik alle lezers fijne feestdagen en een gezond en coronavrij 2021!
Martin