Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

November 2020

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Eindelijk

Dat was mijn eerste gedachte toen ik vorige week in de krant las dat de plannen voor de verbouwing van het Winkelcentrum in Noord eindelijk bekend werden gemaakt. Kennelijk vonden enkele betrokken bedenkers dat het hele verhaal nu lang genoeg geduurd had. Het gaat er immers al jaren over.
Al lang voordat we Jan Linders mochten verwelkomen was al bekend dat het winkelcentrum op de schop zou gaan. Dagwinkels werden ingepland op de plaats van de bibliotheek, want die zou weggaan. Het laagbouwdeel van Cantershoef zou vervangen worden door een tweede supermarkt en daarboven komt nu dus een woontoren met 112 nieuwe woningen die aansluit op de bestaande hoogbouw van Cantershoef. Per saldo komen er dus bijna 100 nieuwe woningen bij. Cantershoef krijgt ook een mooie nieuwe ontmoetingsruimte met een terras aan het water.

En een misser van de eindhovense straatnamencommissie wordt ook rechtgezet. De straten in onze wijk zijn allemaal lanen, wegen en hofjes, met twee uitzonderingen: de Franse Baan en de Marnestraat. En die laatste gaat dus verdwijnen als de plannen doorgaan. Ervoor in de plaats komt dan het Franse Laantje. Zal dat geen vergissingen opleveren? Franse Baan en Franse Laan? Mijn privé ervaring is dat sommige bezorgers in dienst van Tante Pos zelfs Bourgognelaan en Dordogne-laan verwisselen en, nog erger, Normandiëlaan en Dordognelaan. Nou liggen die laatste twee nogal dicht bij elkaar in de buurt, maar hoe zit het dan met de Franse Baan en de Franse Laan?
We moeten wel nog even geduld hebben, want de plannen zijn nog niet definitief. Het bestemmingsplan moet nog worden aangepast, de gemeente moet er haar zegje nog over doen en de bewoners en bezoekers krijgen ook inspraak. En niet te vergeten moeten de winkeliers het ook zien zitten en hun wensen kenbaar kunnen maken. Dan zijn we vast en zeker al een heel eind op weg in 2022. En dan wordt er eindelijk gefaseerd gebouwd en afgebroken en gebouwd en afgebroken. Maar ’t wordt wel erg mooi!

Mooi wordt ook het nieuwe terras van De Mortel. De bloembakken zijn vervangen door bloemenperken met een pergola. En in tegenstelling tot de aanpassing van het winkelcentrum, gaat dat erg voortvarend. Misschien is dat wel te danken aan de inzet van die vele vrijwilligers. Die hebben geen bestemmingsplan-inzage nodig en hoeven ook geen omgevingsvergunning ter inzage te leggen. Die krabben eens achter het oor, drinken een bakkie koffie en zetten de schop in de grond. En dan is er in de kortste keren een prachtig terras met potentie van een ideale en gezellig ogende ontmoetingsplek. En de vrijwilligers van de prachtige bloementuin hebben inspraak gehad en meegeholpen om dit resultaat neer te zetten, dus zullen de bezoekers het komend voorjaar van een geweldige bloemenweelde kunnen genieten.

Ik kan haast niet wachten...

Martin