Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Maart 2020

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Lente

Nee, ik ga het niet over Covid-19 hebben. Het coronavirus. Ik heb nog wel even getwijfeld, maar ik kon nergens meer gras ontdekken. Allemaal al voor mijn voeten weggemaaid. Wel door geleerde mensen die er allemaal veel meer verstand van hebben dan ik, dus ik waag me er maar niet aan.

Ik heb me overigens wel afgevraagd of het niet wat te veel werd. Al het nieuws over corona. Het werd ieder uur herhaald, vaak twee dagen lang en als er al wat nieuws bij kwam werd al het oude nieuws ook weer opgelepeld. En waarvoor eigenlijk? Omdat het nieuw was? Dat ASML over twee jaar met een nieuwe chipmachine komt is net zo nieuw, maar heb je daar iets over gehoord of gelezen? Het stond wel als een berichtje in de krant, maar werd overschaduwd door…. Jawel. Oh, je bedoelt omdat er mensenlevens mee gemoeid zijn? Nou, aan de ‘gewone’ griep sterven jaarlijks meer mensen dan aan corona, maar daar wordt niet over gerept!

Trouwens, er zijn ook volop positieve berichten, maar die moet je wel met een lantaarntje zoeken. De meeste berichten die we voorgeschoteld krijgen gaan allemaal over de minder leuke dingen in de wereld. Alsof wij daar meer belangstelling voor hebben. De media maken van ons een soort ramptoeristen.
Zo lees je bijvoorbeeld nooit over de 70 uitstekend verlopende starts en landingen die ieder uur op Schiphol plaats vinden. Maar als er een keer een vliegtuig een klapband heeft, staat meteen de helft van ons landelijk journalistenkorps met pen of camera in de aanslag klaar. Zelfs als de piloten het toestel dan toch nog keurig volgens het boekje aan de grond hebben gezet. Dat is toch je reinste ramptoerisme. En dan gaan ze soms ook nog uitgebreid vertellen over wat er hàd kùnnen gebeuren. Alsof dat er iets toe doet.

Nee, dan de natuur. Die is al sinds mensenheugenis goed bezig. En iedere keer ben ik dan weer verwonderd over al die vanzelfsprekende veranderingen die jaarlijks terugkeren.
Zag je die prachtige krokussen en narcissen in de bermen van de Fransebaan? Wat een kleurenpracht, nietwaar? Hans heeft er een foto van op het Buurtplein gezet. Mooi gedaan, Hans. En Doortje zorgt er voor dat alle ongetwijfeld goedbedoelde bemesting, zoals lege blikjes en plastic flesjes, iedere dag weer netjes wordt opgeruimd. Fantastisch, Doortje!


En als die lentebodes uitgebloeid zijn gaan ze gewoon ondergronds liggen wachten tot ze weer een nieuwe lente aan kunnen kondigen. Jaar in, jaar uit hetzelfde en iedere keer weer prachtig mooi.

Martin