Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

December 2019

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Bijna afgelopen

Het einde van het jaar 2019 nadert. Voor veel mensen is dat toch een reden om terug te kijken op feiten en momentjes die tekenend waren voor het afgelopen jaar. Ook ik ontkom er niet aan.
Duidelijk is dat de DA-drogisterij dit jaar definitief dicht gaat. Onduidelijk is waar we dan met onze poststukken naar toe moeten. De pakketdienstverlening wordt overgenomen door de servicebalie van Jan Linders, maar waar moeten we heen met partijenpost? Of met aangetekende brieven?

Onduidelijk is ook wanneer het hele winkelcentrum een opknapbeurt krijgt. Er waren wel wat geruchten dat er nu binnenkort wat gaat gebeuren met de noordkant van Cantershoef, maar daar wonen nog mensen en die hoeven pas te verhuizen als er in het westelijk deel van Cantershoef ruimte vrijkomt. Nou dat kan nog wel 10 jaar duren.

Onduidelijk is ook wat er met het andere winkelcentrum aan het Biarritzplein staat te gebeuren. Wordt het nou opgeknapt? Ik heb wel eens hardop horen fluisteren dat het zou kunnen gaan verdwijnen! Laten de geleerde heren daar nog maar eens goed over nadenken.

Duidelijk was de insteek van de woningcorporaties en de gemeente over de nieuwe, tijdelijke, woonwijk Te Veld, aan de andere kant van de Huizingalaan. Het wordt een buurtschap met 500 woningen, die voor 15 jaar gebouwd gaan worden.
“We hebben nog geen tekeningen en vergunningen, maar half 2020 kunnen de eerste bewoners zich al vestigen in Te Veld”, zei gebiedsontwikkelaar Stefan Schuwer.
Er komen huur- en koopwoningen, vertelde hij ook. Hoe moeten we dat zien? Een koopwoning voor 15 jaar? En daarna dan? Wie koopt ze dan terug om ze af te breken?
Nee, het wordt anders! Die termijn van 15 jaar is alleen maar omdat ze dan sneller een (tijdelijke) vergunning kunnen krijgen van de gemeente. Anders moet eerst het bestemmingsplan aangepast worden en dat kost jaren. En zo lang willen en kunnen ze niet wachten. Huh…?

Ze gaan daar wel rekening houden met bestaande indeling. De bomen worden zoveel mogelijk ingepast in het plan en hetzelfde geldt voor de stadstuin. De kruising met de Huizingalaan moet waarschijnlijk (weer) op de schop, want al het verkeer van en naar Te Veld moet via die kruising. En die is er niet op berekend. Jammer van al het werk wat er enkele jaren geleden in is gestoken.

Er komen geen openbare voorzieningen in Te Veld. De bewoners zijn aangewezen op de bestaande voorzieningen in Achtse Barrier en Blixembosch. Scholen, winkels, wijkaccommodaties, gezondheidscentra en sportgelegenheden. Ook dat brengt natuurlijk extra verkeer op gang. En dan is het parkeerdek van het Biarritzplein misschien wel weer een goede oplossing.

Ik wens alle lezers namens alle vrijwilligers van ’t Brierke fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2020!

Martin