Uitvinden
Recent nog naar de Nederlandse Uitvindingen Week NUW geweest? Niet? Wel naar de DDW dan? Nou, ik wel. En ik ging er ddw naar toe! ddw naar de DDW!
Wat? Oh, gewoon doordeweeks naar de Dutch Design Week!
Wat hebben we toch een knappe koppen in onze Brainport! Je maakt uit een heleboel afval, die we normaal niet zonder handschoenen willen aanpakken, een grondstof voor een stevig en heel licht spul wat je door spuitgieten in elke gewenste vorm kunt laten uitharden. Het deed me nog het meest denken aan purschuim. Op Strijp-S stond een houten skelet van 8 meter rond en 3 meter hoog helemaal dichtgemaakt met dit materiaal. En ervoor stond een blok van hetzelfde materiaal waarop eetbare paddenstoelen groeiden.
Maar dat materiaal ziet er niet zo fraai uit. Zeker niet als je het gebruikt om muren van een huis van te maken. Dus dan is de vraag: Kun je het ook duurzaam verfraaien? Verven denk ik dan aan de buitenkant, of een groot aantal plantenbakken ertegen aan voor een bloemenwand. En aan de binnenkant paddenstoelen. Lekker letterlijk uit de muur eten!
Ook zag ik een ontwerp voor enkele torens van meer dan 100 meter hoog. De plannen zijn bijna rond. Ze worden de komende jaren gebouwd tussen station Eindhoven Centraal en de TU/e. Materiaal? Voornamelijk hout! Alleen een betonnen kolom in het midden met de centrale voorzieningen als trappenhuis, liften, energiekokers en zo. Maar alle vloeren en wanden worden van hout. Populierenhout wel te verstaan. Dat is nog eens een andere toepassing dan klompen die ze vroeger maakten van populierenhout. Snelgroeiend, lichtgewicht hout. Dus ook gemakkelijk genoeg voorhanden.
En toen kwam een Tongelrese uitvinding van meer dan 100 jaar geleden goed van pas. De NV Picus maakte toen grote stevige houten platen door dunne lagen hout steeds dwars op elkaar te lijmen. Daardoor kregen de platen de gewenste stijfheid in alle richtingen. Meestal werden er zo drie lagen op elkaar gelijmd en noemde men dat triplex. Deze triplexplaten waren in onze omgeving beter bekend als picusplaten.
Iets dergelijks doen de ontwerpers van deze woontorens ook. 5 Lagen hout van 1 cm dik worden ook om en om verlijmd tot vloeren en plafonds, tot wanden en dragers die tot 8 keer lichter zijn dan de stenen en betonnen uitvoeringen van nu. En het is heel goed voor het milieu. Want bomen nemen heel veel CO₂ op tijdens hun groeiproces. En dat blijft erin opgeslagen zolang het hout blijft bestaan. Pas bij het verbranden komt die kooldioxide weer vrij.
De onderste etages zijn voor kantoren, winkels, praktijken en horeca. Daarboven komen appartementen en studio’s. Ook voor tijdelijke bewoning door studenten en expats. Mooi, gedurfd ontwerp!
Hoe het trouwens moet als je last hebt van hoogtevrees heb ik niet kunnen ontdekken.
Martin