Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

September 2019

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Terugkijkspiegel

Nog op het FinFonFeest geweest, vorige week zondag? Ja, ik weet het! Wat was het warm, hè? Maar wel weer erg interessant.
Alles draait tegenwoordig om onze gezondheid en FIT was dan ook het modewoord. En ja, het werd ook wel leuk gebracht, toch? Neem de Fitknip, bijvoorbeeld! Is het geen leuk idee dat je zo maar gezondheids-apps kunt kopen voor op je telefoon of tablet en die vervolgens kunt betalen met gekregen geld? Zo’n fitknip is er gewoon. En voor wel 100 mensen. Je kunt je aanmelden op www.samenbeter.org/fitknip/aanmelden en voert de code AB in. De digitale portemonnee met € 100,00 ligt voor je klaar. De meeste apps kosten maar een paar Euro’s, dus je kunt er best enkele kopen voordat de knip leeg is. En dan mag je die apps gewoon een jaar gebruiken om je fitness op peil te brengen en te houden. Maar ja, je moet er dan nog wel wat voor doen…
Ook Fitstap was actueel. Veel loopprogramma’s zijn erop gericht om onze conditie te verbeteren. Meestal in de vorm van recreatief wandelen, maar ook sportievere prestaties worden nagestreefd. En er zijn wandelprogramma’s voor iedereen, dus zeg maar van schildpadden tot hazen.
Enkele vriendelijke, verzilverde dames toonden ons hoe in vroeger tijden de basis werd gelegd voor onze warme truien en dekens. Ze sponnen er op los en zo verwerden de schapenvachten tot oneindig lange woldraden. Daarmee zouden breisters dan weer goede sier kunnen maken door er nuttige attributen van te breien. Jammer alleen dat die kunst nu niet werd getoond.

Mogelijk dat dat volgend jaar ook wordt uitgelegd. En ik vraag me af of de groep het aan zou durven om dan ook het groeimodel van de wol te tonen? Veel hoeft dat niet te kosten. Met wat hooi en water kun je ze best lijmen.
Veel belangstelling was er ook voor het project AutoMaatje. Bij dit nieuwe initiatief van onze Algemene Nederlandse Wielrijders Bond, ANWB, vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele buurtgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding. Verschillende wijkbewoners hebben zich al aangemeld als chauffeur en ook is er al belangstelling van minder valide buurtgenoten die graag een ritje willen boeken. Vooreerst wordt deze service door vrijwilligers geleverd. Met ingang van volgend jaar hopen we dat de Vrijwillige Hulpdienst die taak over kan nemen. Om de gemeente Eindhoven bereid te vinden om dit initiatief te ondersteunen zijn 250 handtekeningen van Eindhovense burgers nodig. Meer dan de helft van deze steunbetuigingen zijn tijdens FinFon al ontvangen. Voor mensen die dit initiatief ook willen ondersteunen ligt de handtekeningenlijst nog tot eind september in De Mortel. Als je een wandelingetje maakt, of de hond uitlaat, loop effe langs en zet die krabbel.
Regelmatig moet ik terugdenken aan een uitspraak van mijn opa, nu alweer zo’n 60 jaar geleden. Op mijn vraag hoe het ging, antwoordde hij: ”Vandaag niet zo goed; ik heb de hele dag nog niks geleerd.” Nou op de FinFon verging het mij wel anders.
Ik hoop jullie ook.

Martin