Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Oktober 2018
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Burendag Dag buren

Ook nog op de burendag geweest in De Mortel? Leuk hè? Een échte mogelijkheid om je buren te ontmoeten. Niet via de apps van Nextdoor of Facebook of hoe al die dingen heten. Nee, direct zichtbaar en aanraakbaar. Naaste buren, verre buren, buren uit een ander land, uit een andere cultuur. Het was er allemaal. En het bijzondere van deze burendag was dat je elkaars gewoonten en keukenspecialiteiten kon leren kennen. Buren met hun roots in Eritrea, Syrië en Griekenland lieten ons proeven van hun cultuur en hun lekkernijen.
De aftrap was om 11.00 uur met een wereldmuziektoer gepresenteerd door het Woensels Muziekkorps. Ook daar kwamen allerlei culturen en cultuuruitingen voorbij. Met als hoogtepunt een medley van hooguit 3 minuten waarin maar liefst 29 verschillende en heel bekende (stukjes van) nummers aaneen werden geregen. Van Grootvaders klok tot de River Kwai mars en van When the Saints tot de Bruidsmars. Met alle bijbehorende ritme wijzigingen. Knap stukje arrangeerwerk!

De vogels in onze wijk mogen zich weer verheugen in een nieuw contingent woningen. Geschilderd in moderne, frisse kleuren zijn er weer een dertigtal eigentijdse eengezinswoningen voor onze gevleugelde vrienden in zeer korte tijd gebouwd en opgeleverd. Ze zullen, verspreid over de wijk, beschikbaar worden gesteld aan vogelparen die daarvoor in aanmerking wensen te komen. Voorwaarde is wel dat tenminste een van beide een of andere binding met Achtse Barrier heeft.
In principe voldoet overvliegen al aan die eis, als daarbij tenminste ook enige uitlaatergernis te bespeuren is. Maar echte schijtlijsters komen niet voor deze woningen in aanmerking omdat de enige toegangsdeur ervan niet voldoende doorlaat biedt voor deze reuzemussen. Ook koekoeken hebben niet het gewenste postuur, alhoewel die vogeltjes die op gezette tijden komen aangeven dat er weer een half uur of een uur verstreken is, en dat vanachter een klapluikje door de kamer schreeuwen wel weer passen. Zouden dat dan jonge koekoekjes zijn? In ieder geval zijn die nog steeds hier en daar te horen en te zien, maar ze kunnen niet voorkomen dat ze momenteel al vaker in het donker hun werk moeten doen.

Het lijkt wel of de zon moe is geworden. Hij verschijnt ’s ochtends steeds later en duikt ’s avonds steeds vroeger weer onder. Je kunt dezer dagen al om zeven uur de lichtjesroute gaan rijden, want dan is het al donker genoeg om van al die lampjes en ornamenten te genieten.
Met andere woorden we gaan weer naar de langere, gezellige avonden. En eind van deze maand doen we daar nog een extra uurtje bij: dan zetten we de klok een uur terug, zodat de avonden nog langer worden. Dan hebben we tenminste weer tijd om een bakkie te doen met de buren.
Ook in dit Brierke zie je alweer verschillende aankondigingen die de winterperiode inluiden: Halloween, Sinterklaas en Kerstmis. En voor je het weet is het dan alweer heel snel Nieuwjaar!

Martin