Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
September 2018
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

FFF - PFF

Lekker cryptisch hè? Zo’n kop.
Nou, dat valt wel mee als je er even naar kijkt: De laatste zondag van augustus was het traditioneel weer de FinFon in en rond De Mortel. En dit jaar weer uitgebreider dan vorig jaar met muziek in vele vormen en veel extra informatie. En omdat die uitbreiding de markt een stukje feestelijker moest maken hebben we de naam maar aangepast en er FinFonFeest van gemaakt. En haast vanzelf wordt de afkorting dan FFF.

In de muziek zeggen ze dan: Geef maar gas, fff (triple forte) betekent daar extra hard spelen, maar gelukkig hielden de muzikanten op de FFF zich aan maximaal ff.

Er stonden weer zo’n honderd kramen met allerlei spullen om een heel huis nostalgisch in te richten, met vooral heel veel speelgoed waar de kleintjes van tegenwoordig vol verbazing naar stonden te kijken? Wat is dat dan? Gekleurde houten pionnen op een parcours van gekleurde cirkeltjes rond laten trippen? Leuk zeg, en hoe moet je dat dan aan zetten? En waar zitten de batterijen?

Ik heb ook nog een proefrit gemaakt in zo’n glanzende batterij- auto. Daar zit geeneens een contactslot in. Nou kreeg ik ook alleen maar een afstandsbediening in mijn handen gedrukt zonder een sleutel eraan, dus zat ik daar in ieder geval niet mee omhoog.

Op het dashboard zag ik een knop POWER, dus drukte ik daar maar eens op.

Er gingen allerlei lichtjes aan en er waren geluidjes te horen, maar het geluid wat ik verwachtte bleef uit. De motor startte niet. Dus ik druk weer op die knop en alles keerde terug in rust. Weer op die knop gedrukt, en weer licht en geluid aan, maar de motor startte weer niet! Toen pas ging bij mij het lichtje aan: Dit was een E-auto, dus zonder startmotor.
Schakelen hoef je alleen maar te doen als het ding stil staat: Vooruit of Achteruit, net als bij het pientere pookje. Maar ook die vergelijking gaat niet helemaal op: had het DAFje indertijd nog een echte pook, deze auto heeft alleen maar een paar knoppen om in te drukken en alles gebeurt verder elektrisch…
Maar rijden deed het soepel en krachtig en mp, de muziekterm voor zachtjes. Je hoort alleen het kabaal van de banden op de weg, en als je harder gaat het geruis van de wind, mf in muziektermen.

Ook de rest van de informatiemarkt stond bij de bezoekers volop in de belangstelling. “Wij zoeken fietsen” was de binnenkomer van de begeleiders van het Kinderfietsenplan, waarmee minderbedeelde gezinnen aan een gratis fiets worden geholpen voor de middelbare-schoolleerlingen.

Kortom, het FFF was een succes. Zonder meer. En daar worden de organisatoren blij van. Dan kunnen ze volgend jaar er weer fff tegenaan.

Pff, wat een verhaal!

Martin