Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Juni 2018
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

In mei leggen alle vogeltjes 'n ei.......

....leerden wij vroeger. En daarna kwam: behalve de koekoek en de spriet, die leggen in de meimaand niet.

Nou, dat alle vogels in mei eieren leggen klopt heel aardig. Het echtpaar Kool - Mees heeft zich eind april gemeld voor een van de appartementen die wij tweehoog achter toch leeg hadden staan.
Gevolg: volop bedrijvigheid. Alle woonboulevards in de omgeving werden afgestruind. Van alles zagen we binnenkomen: beddengoed, matrassen, keukenkasten en ander meubilair. Nee, geen slaapbank, dat niet. Ik heb speciaal op gelet, maar een naambordje en een bel hadden ze ook niet.

Maar kinderen kwamen er wel en ook heel snel. Zeven ferme jongens en meiden die volop bezig waren met alleen maar groot worden.
De ouders droegen karrevrachten eten naar binnen en bijna evenveel, mooi in zakken verpakte, nalatenschap weer naar buiten. Dag in dag uit was er een bedrijvigheid van jewelste.

En nu zijn al die jongens en meiden vorig weekend ook nog uit de kast gekomen. Een voor een verschenen ze in de deuropening en volgden de roep van de ouders. En nu staat het appartement weer leeg. En nog steeds zonder bel en naambordje.

Een verre neef en nicht van onze familie had minder geluk met hun gezin. Zij woonden tijdelijk in bij Nadja. Verderop in dit Brierke doet zij haar trieste verhaal.

Even terug naar het rijmpje: behalve de koekoek en de spriet? En waarom leggen die niet in mei?
Nou, de koekoek legt haar eieren niet in de meimaand maar in het nest van een ander en kijkt er vervolgens helemaal niet meer naar om.
En de spriet (of kwartelkoning) komt pas in mei vanuit zijn vakantiegebied terug naar Nederland en komt dus voor juni niet aan broeden toe. Logisch toch?

Maar, over broeden gesproken: een groepje wijkbewoners zit weer te broeden over een leuke dag in augustus die je niet mag missen.
Op de laatste zondag van augustus is het weer FinFonFeest. En dit jaar wordt het weer spectaculairder dan vorig jaar. Naast de bekende koopjes is er volop informatie over gezondheid en zwitserleven, over hobby en creativiteit, over een groenere toekomst en ook over elektro-rijden. De groten kunnen een proefrit maken in een van de gepresenteerde elektrische auto's en de wat jongeren die het rijbewijs nog moeten halen kunnen zich uitleven op de miniatuur-uitvoeringen met afstandsbesturing. En voor de kleintjes komen er springkussens.
Maar ook aan de gastronoom is gedacht: er komen diverse eetstands en een drankeiland bij de terrasjes.
En tijdens dit culinair verpozen zijn er diverse optredens gepland van lokale artiesten.

Hopelijk stappen de weergoden die dag met het goede been uit bed.

Martin