Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Mei 2018
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

De motor van de samenleving

U heeft het ongetwijfeld meegekregen. Ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem Alexander is weer een aantal mensen onderscheiden vanwege verdiensten voor de samenleving. Zeg maar: vanwege vrijwilligerswerk. Werk dat ze belangeloos doen voor hun omgeving. En waar wij allemaal de vruchten van plukken. De een wat meer, de ander meer indirect, maar we krijgen daardoor wel een fijnere leefgemeenschap en dat vind ik van grote waarde.

Weet je wat me zo opviel? Dat van de zeventien onderscheidingen die onze burgemeester uit mocht reiken er vijf aan wijkbewoners waren. Vijf op zeventien: dat is bijna 30%!
Als je dat uitzet tegen het aantal inwoners waren we dus fantastisch vertegenwoordigd. Immers, we hebben ongeveer 14.000 inwoners in de wijk en 220.000 in heel Eindhoven. Dat betekent dat bijna 7% van de Eindhovenaren in Achtse Barrier woont. Dus in verhouding zou er maar één inwoner in aanmerking komen voor een lintje, maar onze wijk loopt dus ver voor de troep uit met hoog gewaardeerd vrijwilligerswerk. Dat geeft je een heel fijn gevoel.

Daags na de lintjesregen meteen al weer. Koningsdag met allerlei leuke activiteiten voor de kinderen. Fiets of bolderkar versieren. En er dan ook mee in de optocht deelnemen.
Of wat dacht je van je eigen speelgoed verkopen? Da‘s toch ook gaaf! Op sommige gezichtjes zag je overigens ook wel een beetje angst. Angst voor het onbekende: onderhandelen met een vreemde en die dan jouw speelgoed meenam. Dan kon je er nooit meer zelf mee spelen. En dat alles werd in goede banen geleid door, jawel, vrijwilligers. En wat me ook opviel: erg veel jonge vrijwilligers. En ook bij hen zag ik grote blijdschap op hun gezichten. Ze vonden het leuk om die kleintjes te begeleiden in het proces van het groot worden. En dat deed me goed. Zo hoort het ook een beetje. Elkaar helpen. Daar heb je enorme voldoening van. Dat geeft een kick!

Er zijn in onze wijk heel veel vrijwilligers betrokken bij evenzoveel activiteiten. Naast OKA hebben we AB voor Elkaar, OAAB, allerlei sport- en beweegclubs, fiets- en motorclubs, het LTAB met al haar werkgroepen is actief als nooit tevoren en allerlei kleine initiatieven die heel bescheiden op de achtergrond hun bijdrage leveren aan ons welzijn.

Ongetwijfeld zijn er nog wijkgenoten die nog net niet díe uitdaging zijn tegengekomen die hen over de streep zou kunnen trekken. Maar mogelijk krijgen die binnenkort de kriebels als hun kans daadwerkelijk voorbijkomt.
Doorgaans betrouwbare bronnen melden namelijk nieuwe voorzichtige initiatieven op het gebied van het begrijpelijk maken van ambtelijke taal voor gewone burgers, inclusief hulp bij beantwoording van de brieven.

De motor van onze samenleving is die enorme groep vrijwilligers en die verdient een applaus! Nee, een staande ovatie!!

Martin