Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Februari 2018
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Q-koorts?

Onze wijk is opnieuw getroffen door een epidemie: Q-koorts! En wat voor een! Volgens recente opgave van deskundigen zijn zeker 500 wijkbewoners getroffen door het virus. Een uitbraak wordt officieel epidemie genoemd als meer dan 50 personen per 100.000 inwoners besmet zijn. Dat blijkt dus hier zeker het geval.
500 besmettingen op een inwoneraantal van 13.500 is een epidemie in het kwadraat!!

Is het besmettelijk? Ja, heel erg zelfs want steeds meer mensen krijgen het. Vorig jaar zijn er ‘maar’ 400 besmettingen geteld. En dit jaar dus al ruim 500. Dat is dus een toename van 20% in één jaar! Helaas konden wij over eerdere jaren geen cijfers vinden.

Is het gevaarlijk? Nee, het is een erg gezonde variant en wordt over het algemeen niet als overlast ervaren. Advies aan alle besmette personen: Laat je er niet door van je stuk brengen! Leef gewoon je leven van alle dag en laat het vooral gewoon over je komen.

Wat zijn de kenmerken? Eigenlijk zijn die heel divers. De meeste mensen die er door getroffen zijn lopen er niet mee te koop.
Anderen willen graag met medegetroffenen hun ervaringen bespreken, terwijl sommigen er zelfs zo trots op zijn dat ze een foto willen tonen van de besmette wijkgenoten. Nota bene in dit Brierke.

Is er iets tegen te doen? Nee, want er is nog geen geschikt medicijn beschikbaar om dit virus te bestrijden. Je hoeft er ook niet voor naar de dokter, want enkele van onze huisartsen zijn er zelf ook door besmet.

Moet je er voor binnen of in bed blijven? Nee, het is zelfs beter als je af en toe naar buiten gaat. Het mag ook gerust in groepjes, maar let er dan wel op dat allen besmet zijn met het virus. Maar een welgemeend advies is dan op zijn plaats: doe dat bij voorkeur ‘s avonds en kleed je warm aan. Let niet teveel op anderen en zorg dat anderen ook niet doorhebben wat jij aan het doen bent.

Wanneer breekt het uit? Meestal in de periode dat we kunnen rekenen op lange, donkere avonden. Dus in de winterperiode en het wordt aangezwengeld door een groepje wijkgenoten die er een heel jaar door zijn geïnfecteerd. Op het moment dat zij met het virus naar buiten treden begint ook in de wijk de besmetting in vreselijk tempo rond te gaan.

Wanneer is het over? Het ziet er naar uit dat de epidemie vanzelf ten einde loopt op zondag 11 maart 2018. Maar de kans dat er in 2019 weer een wijkQuiz komt die opnieuw deze vorm van Q-koorts gaat veroorzaken is levensgroot.

Ik kijk er in ieder geval nu al naar uit. U ook?

Martin