Een nieuw jaar of een Nieuwjaar?
Mede namens alle vrijwilligers wil ik onze lezers een gelukkig en gezond 2018 toewensen.
Is Nieuwjaar wensen afgezaagd? Nou nee, het hoort er gewoon bij! Dat doe je toch allemaal als je iemand voor het eerst sinds de jaarwisseling tegenkomt of spreekt?
Maar is dat eigenlijk wel ‘gewoon’ in zo’n multiculturele maatschappij waarin wij ons plekje hebben? Ik ben eens gaan neuzen in Wikipedia en toen toch wel even verwonderd gaan tellen. Ik kwam op 14 verschillende nieuwjaarsfeesten met allemaal eigen data en lengten.
Het begint al op 11 en 12 september (onze telling) met het Koptische Nieuwjaar op de 255e dag van de Gregoriaanse kalender. Daarna vieren de Joden nieuwjaar op 7 - 8 oktober met hun Rosj Hasjana. Zij bevinden zich nu in het jaar 5778. Dan zijn wij aan de beurt met 1 januari en vervolgens het Oosters-Orthodoxe Nieuwjaar op 13 en 14 januari en het Berbers Nieuwjaar op de 14e. Op 13 tot 15 april is het Nieuwjaar in Bengalen, Cambodja, Laos en Thailand. Dat zijn de dagen dat er, net als bij ons, veel knalvuurwerk wordt verschoten, met als doel de boze geesten te verdrijven
En dan heb je ook nog een aantal landen waar de kalender niet, zoals bij ons, 365,2425 dagen telt en waar dus Nieuwjaar varieert ten opzicht van ons Nieuwjaar.
Het Chinese Nieuwjaar, Lentefeest genoemd, wordt gedurende twee weken vanaf de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende met draken– en leeuwendansen gevierd en wordt afgesloten met het Lantaarnfestival op de vijftiende dag. Ook de chinezen sturen heel wat vuurwerk richting Wodan, net als wij, maar dan om de kwade geesten te verjagen. Dit jaar is het jaar van de Hond en begint het chinees Nieuwjaar op 16 februari.
Het Tibetaanse nieuwjaarsfeest heet Losar. Het kent zijn eigen tradities met natuurlijk een voorname rol voor de kloosters en monniken. Losar valt samen met het Chinese Nieuwjaar tussen eind januari en begin maart op onze kalender.
Ook het Koreaans Nieuwjaar Seollai valt samen met het Chinese maar kent hele andere gebruiken.
Het Vietnamese Nieuwjaar telt ook vanaf de maankalender. Het is het belangrijkste feest van Vietnam, maar duurt slechts drie dagen.
De grootste afwijking ten opzichte van onze Gregoriaanse kalender heeft die van de Islamieten. Het Islamitisch jaar telt maar 354 dagen waardoor hun jaren sneller gaan dan de onze. Ieder jaar valt het Nieuwjaarsfeest 11 dagen eerder dan het voorgaande jaar. Omdat die jaartelling in 622 n.C. begon is het daar nu jaar 1439. Wikipedia heeft ook uitgerekend dat in het jaar 20.870 beide kalenders hetzelfde jaar aangeven.
In onze wijk zal voor veel inwoners op een andere dag dan 1 januari een nieuw jaar beginnen. Ook hen wens ik een goede gezondheid en veel geluk toe in hun nieuw jaar.
Martin