Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
December 2017
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Afgezaagd

Soms overkomt het me dat ik op de redactievergadering nog geen onderwerp heb voor dit stukje. Als we dan alle ingestuurde kopij hebben beoordeeld en besloten hebben wat we u voor willen zetten, wat de moeite van het lezen waard is, wat betrekking heeft op de wijk en voldoet aan onze eisen, leg ik de mederedacteuren de vraag voor: ”Hebben jullie een onderwerp voor de column?” Zo ook dit keer. En dat gaf meteen een discussie! Een van de suggesties die over tafel kwam was namelijk: Een terugblik op het afgelopen jaar.
“Hè nee, dat is zo afgezaagd!” was de eerste reactie.

Wat kan ik nou met ‘afgezaagd’ ging het door mijn hoofd. Nou, eigenlijk niet zo veel, maar bij een overzicht van het jaar had ik toch wel zo mijn ideeën.
Want, afgezaagd of niet, het (bijna) voorbije jaar had toch wel een aantal opmerkelijk mooie dingen.

Zo was er de geboorte van onze wijkquiz. En er kwamen heel wat wijkbewoners op kraamvisite. Zoveel zelfs dat het organisatieteam zich genoodzaakt voelde om door te gaan. Met uitbreiding van de organisatie komen ze dus met een tweede editie. Benieuwd hoeveel teams dit keer gaan deelnemen.

AB voor Elkaar breidde uit. Elke dinsdag- en vrijdagochtend kunnen wijkbewoners er zeker van zijn dat er gezellig ge’koffie’d en gekeuveld kan worden in De Mortel. En de gastvrouwen hebben steeds iets verrassends in petto. Daarnaast worden vanuit de organisatie AB met Elkaar ook leuke uitstapjes georganiseerd. Ze doen echt hun naam eer aan!

Ook het initiatief ‘Schuif aan en eet mee’ kreeg weer heel wat belangstelling uit de wijk. En in de warme zomermaanden werd de tafel in het park gedekt. Samen eten is immers veeel leuker dan alleen!
En zij haalden de ingrediënten voor de maaltijden in de onbespoten Stadsakkers achter de voormalige Orangerie. Maar de Stadsakkers produceren veel meer groenten en daarom gaat de rest van de opbrengst naar de Voedselbank.

Ook met het interactieve, digitale buurtplein zijn we in een ‘Beter met Elkaar’ situatie beland. Subsidie van het Ministerie van VWS geeft ons de mogelijkheid om versneld de aansluiting bij het project SamenBeter te realiseren. We kunnen daardoor helpen de regie over gezondheid bij de patiënt neer te leggen, waar die ook hoort te liggen, en veel minder bij de artsen. Die krijgen nu veel meer een adviserende rol.

Zo zien we de maatschappelijke betrokkenheid van alle wijkbewoners toch langzaam veranderen van individueel naar samen. En dat is een prima ontwikkeling.

En ook afgezaagd zijn de duizenden en duizenden sparren en andere driehoekvormige bomen die ons weer het fijne kerstgevoel zullen geven aan het einde van het jaar.

Namens alle vrijwilligers van ‘t Brierke wens ik u allen fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2018.

Martin