Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
November 2017
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

't Is weer voorbij...

Zo, de klok is weer terug naar de normale tijd. Dat geeft een goed gevoel. We zijn een beetje terug naar onze normale doen. Ik had steeds het idee dat alles nogal gehaast ging de laatste maanden. Gauw even dit, snel even zus, vlug even enz. Nu kunnen we weer eerst denken en dan doen.

Ook de beoogde besparing blijkt mee te vallen. Of tegen zo u wilt. 0,25 tot 0,5 % bespaarden we op de energiekosten. Het licht ging immers later aan en brandde dus een uur korter. Nou, 2 of 3 spaarlampen kunnen al meer besparing opleveren, dus daarvoor hoeft het niet. En wij kunnen veel meer doen om te besparen op energiekosten en op de fossiele brandstofvoorraad die daarvoor wordt gebruikt.
En dan bedoel ik niet dat we, net als die familie in Oirschot, samen enkele windmolens neer moeten gaan zetten. Of dat we allemaal een nieuwe elektrische auto moeten aanschaffen. Die aanschaf loont zich voorlopig nog niet. Maar we kunnen bij de aanschaf van nieuwe apparatuur wel kijken naar het verbruik. Nieuwe koelkasten zijn aanmerkelijk zuiniger dan die van 20 jaar geleden. Dat geldt ook voor wasmachines en andere keukenapparatuur.

En natuurlijk zijn zonnepanelen heel goed voor het milieu en al heel snel voordelig voor de portemonnee. Daarmee bespaar je dagelijks op je energieverbruik, ook als de zon niet schijnt. En zolang het kabinet de salderingsregeling laat voortbestaan krijg je zelfs subsidie op het terug leveren van de energie.
Nu zie ik enkele gefronste wenkbrauwen voor me.
Het zit zo: de prijs die wij voor stroom betalen is opgebouwd uit kosten en belasting. De stroomkosten (productiekosten + winst) zijn ongeveer 5 cent per kWh kilowatt-uur), energiebelasting is 11 cent en BTW is 4 cent. Totaal 20 cent.
Als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan wij verbruiken wordt het teveel terug geleverd aan het elektriciteitsnet en in mindering gebracht op ons totale verbruik. Dat heet salderen. De draaischijf in de ouderwetse (analoge) stroommeter loopt dan ook gewoon de andere kant uit! De slimme (digitale) stroommeter telt in een apart telwerk de terug geleverde stroom op. De stroom die we terug leveren brengt ons dus 20 cent per kWh op. De overheid subsidieert onze opgewekte energie dus met 15 cent per kWh.

Deze salderingsregeling is door minister Kamp in juli dit jaar verlengd tot 2023. Met de intentie om de energiebelasting in ieder geval blijvend te subsidiëren.

En door een uitspraak van het Europese Hof in Straatsburg kunnen particulieren bij de belastingdienst ook nog eens de betaalde BTW van de zonnepanelen terugkrijgen.
Tel uit je winst…(Vrij naar Tim en Tom Coronel).

Martin