Vierhonderd
Was het u al opgevallen? Dit is het vierhonderdste Brierke. Jawel!
Ons gezin mag zich sinds 1980 tot de inwoners van Achtse Barrier rekenen, dus hebben we al heel veel van de 400 uitgaven in onze brievenbus ontdekt. Naar aanleiding van deze mijlpaal ben ik weer eens ons, inmiddels forse, archief ingedoken. Zoekend naar inspiratie om deze pagina weer zinvol te vullen. Toch leuk wat en wie ik allemaal tegenkwam.
Ik ontmoette maandelijks terugkerende bijdragen, zoals de Overpeinzingen van Driek, de tuintips in de Tuinen van Versailles, de Babbels van Bernadette met actieve wijkbewoners, de Balie over gezondheid en Welzijn, de BuurtBieBBaBBel met boekbesprekingen, de milieutips in De Groene Grutten van Ineke Freriks. Allemaal bijdragen van betrokken wijkbewoners. En jarenlang her en der voorzien van pakkende Cartoons door Bert Mulders.
Ook de huidige rubriek Zeggetis kent al een hele vroege voorganger: In februari 1981 schreef Peer van de Muggenheuvel een open brief aan Driek van ’t Brierke met een suggestie voor een leuke middag of avond. Misschien dat daar vandaag de dag nog een tip uit te halen is voor invulling van open uurtjes in De Mortel?
Nog niet zo heel lang geleden plaatsten we bijdragen van Daniëlle over het wel en wee van haar gezin met jonge kinderen, die herkenbare situaties met humor beschreef en daarmee welhaast haar lezers in de situatie opnam.
Ook heeft ’t Brierke nog ooit een suggestie gedaan aan de straatnamencommissie van de gemeente: in juli 1986 werd de naam Parijshof geopperd, samen met een Corsicalaan.
Korte tijd later werd Parijs zelfs geëerd met een hele laan, maar wel in de peervorm die we van veel straten in de wijk kennen.
Kortgeleden kwamen in de WieWitWa WijkQuiz de namen van Franse steden en streken ook al eens ter sprake. En vooral veel rivieren in Frankrijk zijn inspiratiebron geweest voor straatnamen in de wijk.
Door de jaren heen heeft de redactie eigenlijk nauwelijks problemen gekend met het vullen van de krant. Sterker nog, vaak kregen we meer kopij dan we konden plaatsen.
Ook momenteel moeten we vaak artikelen inkorten, gewoon omdat het anders gewoon niet past in de beschikbare ruimte. En soms kan dat ook nog eens de leesbaarheid verbeteren. Twee vliegen in een klap, of zoals we het tegenwoordig zeggen: een win-win situatie.
Daarmee zit ik precies aan vierhonderd woorden. En hoeft de redactie het stukje niet ook nog eens te gaan inkorten.
Martin