Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Januari 2017
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Wiewitutal?

Laat ik traditioneel beginnen met u allen een gezond en gelukkig 2017 toe te wensen namens alle vrijwilligers van onze onvolprezen wijkkrant.
2017 wordt weer een jaar vol uitdagingen en kansen. Ook dat is een klassieker die vele malen
over de toonbank en tong zal gaan dezer dagen. Maar ik ben er van overtuigd dat dit werkelijkheid is en wordt.
Kijk maar naar wat er de maand januari te gebeuren staat en waar de titel van dit stukje, weliswaar met een knipoog, naar verwijst. De WieWitWa Wijkquiz, weer eens een hele leuke uitdaging die een beroep doet op het saamhorigheidsgevoel van de deelnemers. Ook bij ’t Brierke hebben we een team samengesteld dat gaat meedoen. Natuurlijk gaan we proberen om een van de prijzen voor jullie neus weg te kapen, maar we hebben nu al lol in de voorbereidingen en oefenen al met de vijf vragen vurraf.
En ook als we niets winnen hebben we toch gewonnen. Want we hebben de uitdaging aangenomen om eens wat dieper te graven en onze algemene kennis vergroot.
Bij ons thuis hadden wij een eerste uitgave van een vakantie-doeboek. Allerlei anekdotes, vragen en leuke verhaaltjes hebben wij keer op keer weer doorgenomen en opgelost.
Wat ik me nog herinner was de vraag: “Welke kaarsen branden langer, vetkaarsen of waskaarsen?’ of het raadsel: ‘Een vader was acht jaar geleden drie maal zo oud als zijn zoon. Over twee jaar zal hij tweemaal zo oud zijn. Hoe oud zijn vader en zoon nu?’
Klassieke nadenkertjes, maar als mijn wiskundeleraar de laatste vraag als verduidelijking had gebruikt bij de formule AplusB maal AminB is Akwadraat min Bkwadraat, had ik wiskunde meteen een stuk minder saai gevonden.
Ook de stelling van Pythagoras is me pas lang na de middelbare school veel duidelijker geworden. Maar deze vragen zouden zomaar weer kunnen opduiken in de Kwis der algemene wetenschap van Achtse Barrier.
Wat? Nog niet ingeschreven? Het kan nog! Geheid minimaal een investering in een gezellige avond!

Hebt u al in de nieuwe bus gezeten? Elektrisch zoevend over de busbaan? Je hoort het ‘kedengkedeng’ van de wielen op het beton van de HSL-baan nu veel duidelijker dan voorheen. Alleen jammer dat de computer in de bus soms vastloopt waardoor de deuren bijvoorbeeld niet meer open of dicht gaan. De chauffeur moet dan van buitenaf het deurmechanisme loskoppelen van de computer en weer aankoppelen waarna die dan binnen weer kan worden opgestart. Ook is het lastig dat de bus na iedere drie of vier ritten even in de remise stroom moet gaan tanken. Er komt binnenkort een slimmerik die bij de eindhalte aan de Fransebaan een stroomtankstation gaat bouwen. O ja, kaarsen branden altijd korter en de vader is 38 en de zoon 18.

Martin