Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
November 2016
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Werk in uitvoering

U hebt het vast wel gemerkt dat er in en om de wijk veel ge–, ver– en herbouwd wordt.

Na een intensieve verbouwing is de supermarkt aan de Ardèchelaan weer open. Is mooi geworden vind ik. Forse uitbreiding met de ruimte die vrijkwam omdat Bloemboetiek La Fleur is verplaatst. Mooi keukeneiland midden in de zaak en een goed gekozen assortiment met veel versproducten. Jammer alleen dat de akoestiek niet is verbeterd. Het gerammel van de trolleys voor de bevoorrading en winkelwagens met flessen en het geroezemoes van de klanten komt je nog steeds stuiterend tegemoet. En dat zwarte plafond geeft je een beetje een terneergeslagen gevoel.

De ombouw van de Huizingalaan vordert ook gestaag. Inmiddels zijn de Artoislaan en de Roubaixlaan weer open en is de Rijssellaan afgesloten. De rotonde aan het einde van de Rijssellaan komt niet meer terug, en daarmee is ook de mooie keerlus voor de stadsbussen verdwenen. De Hermesbussen moeten nu dus een onmogelijke draai maken om de terugreis te kunnen beginnen. Keren op de Fransebaan ter hoogte van de Rijssellaan. Één handige chauffeuse heb ik kunnen betrappen op het in een keer ronden van de draai, weliswaar met meenemen van een stoeprandje, maar de anderen moeten wel allemaal een of soms twee keer steken. Hoe zou Hermes dat op gaan lossen in de nieuwe dienstregeling die 11 december ingaat?

Enkele jaren geleden nog pas was de oplossing voor de kruising van de Rijssellaan met de Huizingalaan een fraaie rotonde met voorrang. Nu nemen de beleidsmakers toch weer hun toevlucht tot stoplichten. En als we er dan toch een aantal op de vrachtwagen hebben liggen, zetten we er meteen ook maar een handvol op de Roubaixlaan. Voordeliger per dozijn.

Ook de Montpellierlaan is afgesloten. Daar wordt nou net weer een rotonde aangelegd op de kruising met de Fransebaan. Ook de Fransebaan zelf wordt ter plaatse een aantal weken afgesloten. De fietspaden worden verlegd en de breedte van de rijweg wordt gewijzigd.

De Oude Bosschebaan, zeg maar het flitsfietspad door de wijk, wordt ook aangepast en wordt om enkele oude bomen heengeleid, zodat die kunnen blijven staan.
Kijk, dat is nou weer mooi van het groenbeleid: we hebben nog oog voor mooie oude bomen. En dan moet het fietspad maar een beetje gaan meanderen.
Of zou het zo kunnen zijn dat dat slingerende fietspad aanleggen goedkoper is dan die monumentale bomen kappen en er andere voor in de plaats zetten?

Wie het weet mag het zeggen.

Martin