Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Maart 2016
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Artrose? Blijf in beweging!

Ruim 1 miljoen mensen in ons land hebben artrose. Dat is best veel, maar wat is artrose eigenlijk? Wanneer loop je meer kans deze ziekte te krijgen? Hoe en door wie is het te behandelen? Welke voorzieningen in de wijk spelen hier een rol bij? Hierover spraken we met fysiotherapeut/manueel therapeut Edwin Lim van Fysiotherapie Achtse Barrier.

Edwin werkt ruim zes jaar bij de praktijk die gevestigd is in Gezondheidscentrum Achtse Barrier en Medisch Centrum Artois. Net als zijn collega-fysiotherapeuten behandelt hij veel mensen met artrose, al dan niet op verwijzing van de huisarts. De fysiotherapeuten en huisartsen, die samenwerken binnen elz’, hebben regelmatig contact met elkaar. Ook komen ze zo’n zes keer per jaar samen voor een themabijeenkomst. Kortgeleden verzorgden Edwin Lim en huisarts Rogier Beekman tijdens zo’n bijeenkomst een presentatie over artrose.

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen (de ‘bekleding’ van de gewrichten) langzaamaan verslechtert. “Gezond kraakbeen werkt als een soort spons. Door vochtmoleculen zet het uit en slinkt het in. Op die manier vormt het een soort smeermiddel. Bij artrose is er minder vocht. Daardoor werkt de smeermiddelfunctie niet meer goed”, legt Edwin uit.

Startstijfheid en pijn
Artrose komt vooral voor in de knieën, heupen, vingers, nek en rug. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ‘startstijfheid’. “Dit betekent dat je vooral ‘s ochtends bij het opstaan moeilijk op gang komt. En soms ook als je een tijdje gezeten hebt, bijvoorbeeld na het eten of tv kijken”, licht Edwin toe. Startstijfheid kan enkele minuten duren, daarna is het gewricht weer ‘gesmeerd’.” Sommige mensen met artrose hebben af en toe last van gewrichtsontstekingen, wat met pijn gepaard kan gaan.

Artrose is geen ouderdomsziekte. Wel loop je er vanaf circa 45 jaar meer risico op. Andere risicofactoren zijn onder andere: overgewicht, erfelijkheid, zwaar werk (bv. in de bouw of de zorg) en na een ongeval of operatie.

Rust roest!
Als mensen met artrose stijfheid of pijn voelen, zijn ze geneigd om minder te bewegen. En dat is precies wat je níet moet doen, benadrukken de fysiotherapeuten en huisartsen. “Rust roest! Dat hebben dokter Beekman en ik ook in onze presentatie vermeld”, vertelt Edwin. “Het is heel belangrijk om te blijven bewegen. Artrose is niet te genezen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er minder last van hebt. Zodat je je niet beperkt voelt en nog zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten kunt ondernemen, binnen- én buitenshuis.”

Bij de begeleiding van mensen met artrose zijn zowel de huisarts als de fysiotherapeut betrokken. De huisarts adviseert, bekijkt welke behandelingen mogelijk zijn en kan zo nodig pijnbestrijding voorschrijven.
Bij de fysiotherapeut/manueel therapeut ga je aan de slag met oefeningen en beweegadvies. Veel mensen hebben daar baat bij.
“Vaak gaat het om het wegnemen van bewegingsangst of het doorbreken van patronen. Zo is het belangrijk om beweging goed te spreiden. Dus niet op één dag je hele huis schoonmaken, maar dit verdelen over meerdere dagen”, licht Edwin toe. “Verder kunnen manuele handelingen in het gewricht ertoe bijdragen dat bewegen minder pijnlijk wordt.”
Hij geeft ook tips over beweegactiviteiten. “Doe wat je leuk vindt en realistisch is. Met artrose in de knieën of heupen is hardlopen niet verstandig, maar fietsen of zwemmen kan prima.“

Thuis oefenen
Het is de bedoeling dat mensen niet alleen bij de behandelaar oefenen. Edwin: “Juist het thuis volhouden van oefeningen en thuis opvolgen van adviezen, zorgt voor verbetering. Niet alleen de fysiotherapeuten stimuleren dit, ook de huisartsen en andere zorgverleners van elz’ werken op deze manier.”

Goed om te weten

  • Bij de behandeling kan ook een ergotherapeut, oefentherapeut of podotherapeut worden betrokken.
  • Achtse Barrier in Beweging biedt geschikte bewegingsactiviteiten zoals yoga, Nordic Walking en zwemmen. Haal een folder bij uw gezondheidscentrum!
  • Bij de fysiotherapeuten is therapeutische fitness ‘op maat’ mogelijk.
  • Over pijnstilling en aanvullende behandelingen overlegt u met de huisarts.
  • Sommige patiënten hebben baat bij de vrij verkrijgbare voedingssupplementen chondroitine en glucosamine. De visie van elz’: baat het niet, dan schaadt het niet.
  • Test uw kennis via de website artrosetest.reumafonds.nl.