Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Januari 2016
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Traditie

Bij bepaalde gelegenheden en gebeurtenissen hebben we allemaal de neiging om terug te blikken op hoe het zo gekomen is of waarom het zo gelopen is.
Ook gebeurt het maar al te vaak dat we dan weer de goede voornemens uit de kast trekken. Soms is dat bij gebeurtenissen waar we persoonlijk bij betrokken zijn, of die in de familie– of kennissenkring plaats vonden.
Persoonlijk is het bij mij vaker zo dat het berouw de zonde achtervolgt: op een oergezellig feestje vergeet ik altijd de kater tijdig buiten de deur te zetten. En de volgende morgen is hij er… altijd weer.
En als wij lekker zitten te tafelen denk ik nooit aan mijn eigen opmerking naar onze kleinkinderen: “Het eten wordt niet lekkerder als je er (te) veel van eet!“ De afgelopen feestdagen waren daar weer het voorbeeld van.
Zo zijn er in de loop der jaren ook heel veel goede voornemens voorbij gekomen. Daarvan zijn er natuurlijk een aantal wel gelukt, maar in alle eerlijkheid moet ik zeggen dat die nog altijd in de minderheid zijn.
Ik zou meer moeten bewegen, wat vaker een flinke wandeling maken, niet meer vlak voor een
auto nog even oversteken, nog enkele kilo’s afvallen, meer goede doelen steunen, en meer...
Maar ik ben gestopt met roken! Al wel decennia geleden, maar toch, het is me gelukt. Ik herinner me nog dat ik plotseling in de auto kon ruiken welke brandstof de auto voor ons gebruikte! Dat was me een ervaring.

Veel van die goede voornemens zijn bijna traditioneel verbonden met de dag die we nog maar net weer voorbij zagen komen: Nieuwjaar.
Nieuwjaar, ik was net aan het oude gewend. Ik vond het ook een mooi jaar. Veel mooie voornemens die uitgekomen zijn. Ook buiten onze wijk zijn er veel goede dingen gebeurd. Wereldwijd kwam er eindelijk een klimaatakkoord. Nederland pompt minder gas op en sluit kolencentrales en Eindhoven gaat over op elektrische bussen in het openbaar vervoer. Alles om de opwarming van de aarde te stoppen.
Het vrijwilligersteam dat De Mortel op wil knappen heeft een duwtje in de rug gekregen van het Oranjefonds en sinds kort kunnen we ook Linedancen in de wijk.

Ik val met plezier terug op een aloude traditie rond nieuwjaar en wens u allen, namens de vrijwilligers van ‘t Brierke, een gezond en gelukkig 2016.

Martin