Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
November 2015
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Wijk biedt veel hulp voor ‘Leven in balans’

Dinsdagavond 13 oktober, wijkcentrum De Mortel. Het is volle bak voor de bijeenkomst ‘Leven in balans’, georganiseerd door zorgverleners van samenwerkingsverband elz’. Jong en oud stroomt binnen, stoelen worden bijgezet. Hoe kun je bij stress en somberheid je leven weer in balans krijgen? Daar zijn de ruim 80 aanwezigen erg benieuwd naar.

Alle bezoekers hebben te maken met stress en somberheid. Zelf, of vanwege een partner of ander familielid. Ze zijn uitgenodigd door Loes Willemsen van Medisch Centrum Artois en Angela van den Dungen van Gezondheidscentrum Achtse Barrier. Deze praktijkondersteuners verzorgen samen de aftrap van de avond. Daarna is het de beurt aan de logopedisten, apotheker, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundige.

Over stress en somberheid
“Een beetje stress is best gezond, als het maar niet te lang aanhoudt en je er controle over houdt”, aldus Angela. Door te veel stress kunnen lichamelijke klachten ontstaan. De zaal geeft het zelf aan: hartkloppingen, rug- en nekklachten, spierspanning, eczeem. Het is belangrijk om ontspanning te zoeken, gaat Angela verder, maar hoe doe je dat? Ook dat roept reacties op: lezen, sporten, wandelen, yoga, muziek luisteren, sauna, aquajoggen. De praktijkondersteuners hebben zelf ook adviezen. De belangrijkste: praten! Krop het vooral niet op.
Ook over somberheid veel uitleg, tips én aandacht voor de partner en andere gezinsleden. Het is belangrijk dat de partner goed voor zichzelf zorgt, aldus Loes, want anders kan die niet goed voor een ander zorgen.

Logopedie
De logopedistes Jolanda van Eikeren en Marianne van Groningen geven aan dat je door stress problemen kunt krijgen in het gebied rondom mond en keel. Zoals benauwdheid, een ‘brok in je keel’ gevoel en moeilijk slikken. Hier is met logopedie veel aan te doen. Dit varieert van ademoefeningen en stembegeleiding tot slikoefeningen en het handmatig losmaken van spieren in de hals.

Jolanda benadrukt de kracht van elz’, het samenwerkingsverband van zorgverleners in de Achtse Barrier. “Samen bereiken we meer”, luidt haar boodschap.

Pillen en praten
Apotheker Ruud Tolboom belicht vooral de medicatie bij stress en somberheid. Niet dat je daarmee alles kunt oplossen, voegt hij er meteen aan toe. “Medicijnen zijn aanvullend. Het gaat om pillen én praten.” Ruud legt uit hoe antidepressiva en kalmerende middelen werken. Antidepressiva zijn niet verslavend en kun je dus langdurig gebruiken, vertelt hij. Kalmerende middelen (vaak ingezet als slaapmiddel) zijn wél verslavend.
Belangrijk advies voor beide medicijnsoorten: het is onverstandig om in één keer met de pillen te stoppen. Afbouwen dus.

In beweging
Wie zich depressief voelt, kan veel baat hebben bij beweging, vertellen fysiotherapeut Edgar Jansen en psychosomatisch therapeut Lisette Weijers. Depressieve mensen voelen zich vaak moe. Ze kunnen zich moeilijk ergens toe zetten. Als ze toch wat ondernemen, voelen ze zich nóg meer moe. Uiteindelijk leidt dat tot niet meer van de bank afkomen. “Terwijl het zo belangrijk is om te bewegen, want na een tijdje ga je je daar écht beter door voelen”, aldus Edgar. Maar hoe dan? “Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of hardlopen. Of maak met de fysiotherapeut een begeleid trainingsprogramma ‘op maat’. Kies in ieder geval iets dat aansluit bij je interesses.” Ook activiteiten van ‘Achtse Barrier in beweging’ zijn geschikt.

--------------------------------
Iets past wel of niet bij je
--------------------------------

Lisette doet een ontspanningsoefening met de zaal en dan is het de beurt aan wijkverpleegkundige Inigo Hessing. Zij sluit af met praktijkverhalen over mensen die de balans in hun leven kwijt zijn. Hoe ze daarmee omgaan, wisselt sterk. De een blijkt veel strijdbaarder dan verwacht, de ander reageert juist tegenovergesteld. “Hoe je met iets omgaat, heeft te maken met hoe je als persoon bent. Iets past wel of niet bij je”, heeft Inigo ervaren.

Goed om te weten:

De zorgverleners die aan de bijeenkomst deelnamen, geven graag informatie over ‘Leven in balans’:

Informatie over ‘Achtse Barrier in Beweging’: www.Facebook.com/AchtseBarrierinbeweging.