Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Juni 2015
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Snel, sneller, snelst

In ons huidige leven is bijna alles gericht op snelheid. Of het nou gaat om telefoon en internet, modern busvervoer, inkopen doen of zelfs het recreëren. Alles moet snel.

We moeten tegenwoordig snel nog even boodschappen doen. We racen langs de schappen, groeten gehaast een bekende en proberen de laatste horde, die kassa heet, ook zo snel mogelijk te passeren. En dat moet gewoon kunnen op het moment dat het ons uitkomt: 24 uur per dag en zeven dagen in de week. Veel supermarkten en grootwinkelbedrijven willen ons maar al te graag die mogelijkheid bieden.

Momenteel wordt het 4G netwerk overal in Nederland aangelegd. Uitgerold heet dat in vaktermen. Nog maar enkele jaren geleden was 3G het nieuwste snufje, waarmee je gigasnel internet op je mobieltje had. Is dat nu dan zomaar ineens onacceptabel langzaam geworden, dat we zo nodig al de vierde generatie moeten hebben? En hoe lang laat dan 5G nog op zich wachten?

Op de Huizingalaan wordt momenteel hard gewerkt aan de aanleg van de HSL busbaan. Twee vliegen in één klap, staat er op de borden. Aanleg HSL én Groot Onderhoud. Ja, dank me de koekoek, denk ik dan. Dat groot onderhoud was zes jaar geleden al heel hard nodig, maar de gemeente (wij dus) heeft mooi al die tijd dat geld niet uit hoeven geven. Één voordeel zie ik wel van die vrije busbaan. Voortaan wordt ‘ons’ wegdek niet meer kapot gereden door de bussen. En dat scheelt weer meteen heel veel in de onderhoudskosten.

Ook als we willen recreëren moet daar tegenwoordig snelheid in zitten. Gewoon fietsen doen we steeds minder. De E-bike, de fiets met elektrische trapondersteuning, is flink in opmars. En daarmee kun je veel sneller dan wanneer je het echt op eigen kracht doet. Zo snel zelfs dat de overheid al nadenkt over een helmplicht, omdat er enkele valpartijen zijn gebeurd.

Ook in de belasting- en toeslagenwetgeving is snelheid het beleid van onze overheid, maar of dat een goede zaak is betwijfel ik. Goed doordacht en van alle kanten bekeken is voor mij een beter uitgangspunt dan snel regelen en later weer allerlei gaten repareren. Want dan zijn eerst onze belastingcenten al geëmigreerd naar verre buitenlandse oorden.

De tijd van lekker lui genieten van de zon in de tuin met een goed boek komt er gelukkig weer aan. Ik kijk er al wekenlang naar uit.

Namens alle vrijwilligers van ‘t Brierke wens ik u graag een hele fijne en zonnige vakantie.

Martin