Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Mei 2015
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Dampalen

Deze bijdrage is wat moeizamer tot stand gekomen dan normaal. Andere keren was er steeds wel een onderwerp om over te schrijven, maar dit keer had ik alsmaar geen idee. Dus vroeg ik de collega’s van de redactie om hulp. En dat werkte voortreffelijk: ik kreeg snel een keur van onderwerpen ter overweging. Stom, dat ik daar zelf niet opkwam, want ze liggen gewoon op straat.

Nou ja, liggen? Ze hebben er even gelegen. De boomtakken die links en rechts in de wijk door snoeiwerk het loodje hebben gelegd. Via de versnipperaar beginnen ze allemaal aan een tweede leven in de biocentrale. Veranderende ideeën, zullen we maar zeggen. Want in het driehoeksbos zijn indertijd de gesnoeide takken en gerooide bomen gewoon blijven liggen om de biodiversiteit te vergroten. Daardoor krijgen kevers, torren en paddenstoelen kans om te gedijen. En daardoor komen daar weer dieren op af die dergelijke lekkernijen kunnen waarderen. Maar waarschijnlijk is dat ook een broedplaats voor muizen en mogelijk ook ratten. Goed dat er dan ook een initiatief is om de bestrijding van die dieren te gaan organiseren, want we hebben van de gemeente te horen gekregen dat we dat zelf zullen moeten regelen.

De HOV-lijn op de Huizingalaan begint ook vorm te krijgen. De oostelijke kant tussen Churchilllaan en Gerretsonlaan wordt al gebruikt sinds koningsdag. En nu wordt de andere rijbaan flink op de schop genomen.

Het Biarritzplein is ook bijna klaar. We kunnen al enkele weken met de nieuwe lift van en naar het parkeerdak. Of is het parkeerdek? En de gevel van de supermarkt wordt ook al beter zichtbaar. Nu nog de indeling van het plein. Dat zal nog wel wat voeten in de aarde hebben. Het plein moet verkeersarm worden. En dat kan alleen maar als er geen parkeerplekken worden ingericht. Moet je dan ook voor de kleine boodschappen, zoals een postzegel of geld pinnen boven gaan parkeren en de hele reis naar beneden maken? Hm…minpuntje, denk ik.

Op het braakliggende terrein bij de Cluselaan is de jeugd goed bezig. Ze willen graag een BMX-baan en werken daar zelf keihard aan mee. En daarmee laten ze zien dat ze wel degelijk goed bezig willen zijn. Daardoor ontstaat er een uitdagende baan waar ze met hun allen nog veel plezier aan kunnen gaan beleven.

Het zijn allemaal geen mijlpalen, zelfs geen kilometer- of hectometerpalen, maar wel degelijk decameterpalen. En decameter mochten wij vroeger afkorten tot dam. Zo zijn het dus dampalen.

Martin