Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
April 2015
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Pimpen

Komt u wel eens langs of door de Berekuil? Dat stuk van de rondweg in Tongelre waar graffiteurs hun kunstuitingen legaal aan mochten brengen? Nou, eens in de zoveel tijd is het daar een drukte van belang, als de wanden weer van nieuwe schilderijen worden voorzien. Het zijn complete shows met tribunes en kraampjes met broodjes en koffie voor de bezoekers en toeschouwers. En, of je nou van de taferelen houdt of niet: het is veel mooier dan die saaie grijze wanden. Je hoeft het niet mooi te vinden, ook niet iedereen houdt van de schilderijen van Picasso of Monet. En niet iedereen vindt klassieke muziek mooi, maar ieder mag natuurlijk een eigen smaak hebben en een voorkeur voor een bepaalde stijl of soort.
Maar wat wel telt, is dat een mooie graffiti, die kennelijk ‘af’ is, door andere kunstenaars gerespecteerd wordt en niet overgespoten met al dan niet onzinnige teksten. Dat kunnen we volgens mij dan beter hebben dan die korte ‘20 seconden uitingen’, die door diverse spuiters vervolmaakt worden, maar daardoor steeds minder aantrekkelijk zijn in het straatbeeld.
Zo zag ik laatst op een parkeerterrein de afscheiding tussen parkeerplaatsen en wandelpaden. Dat waren van die grote grijze betonblokken zoals ook op het Ardècheplein liggen. Maar deze waren voorzien van een leuke kunstuiting door kinderen van de basisschoolleeftijd. Die hadden de betonnen kolossen toch maar mooi gepimpt.

En omdat ze leuk in een rijtje liggen zou je er een treintje op kunnen zetten met allerlei wagonnetjes in verschillende kleuren. Of leuke gekleurde beesten. Eigenlijk is alles leuker dan grijs beton.

Onze gemeentelijke gebiedscoördinator zag er wel wat in en vroeg toestemming om dat ook werkelijk uit te laten voeren. En die heeft ze gekregen ook. Mooi resultaat. Misschien wel een leuk idee voor de volgende straatspeeldag? Maar het mag natuurlijk ook gewoon onder schooltijd in de lessen handvaardigheid of hoe dat tegenwoordig heet. En daar hoeft geen tribune of een kraampje met koek en zopie voor te worden ingericht. Ik ga zeker even kijken als het zover is.

Martin