Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Maart 2015
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Slim

De laatste tijd hoor je het woord slim steeds vaker. En in allerlei combinaties. Slimme auto’s, slimme telefoons, slimme apparaten, slimme chips, slimme Tv's en ook slimme meters.

Met die slimme meters bedoelen we stroom- en gasmeters die uw - en mijn - verbruik niet alleen kunnen meten, maar die standen meteen ook doorgeven aan de leveranciers. Nou, wat is daar dan mis mee, zult u vragen. Daarmee natuurlijk niet, maar wel met wat daar bij komt. Ze registreren ook de tijd waarop u gas en stroom gebruikt. En dat is uw privacy, daar heeft de leverancier geen boodschap aan. Maar hij weet het wel.
Ze registreren ook als u stroom terug levert aan het net, als u bijvoorbeeld een windmolen of zonnepanelen heeft. Dat kan gevolgen hebben voor de vergoeding die u voor die stroom krijgt.

Ook met slimme TV’s weet de provider precies waarnaar u kijkt, hoe lang en op welke tijd. Dat moet u toch zelf uit kunnen maken. Daar heeft die provider toch niets mee te maken? Heeft ie ook niet. Maar hij weet het en kan u dan wel speciale aanbiedingen doen waar u geen nee tegen kunt zeggen. En zo maakt hij meer winst.

Of die slimme bonuskaart die stiekem bijhoudt wat we kopen, waar, hoeveel, enzovoort. En zo kunnen de grootgrutters goed uitzoeken hoe (on)gezond we bijvoorbeeld eten. En daarin zou onze ziektekostenverzekeraar wel eens erg geïnteresseerd kunnen zijn.

En dan de slimme auto’s. Ze kunnen zelf inparkeren. Nou dat is prachtig, want voor veel mensen is dat toch een hele uitdaging. Netjes inparkeren lukt lang niet iedereen. Gewoon in een parkeervak lukt meestal nog wel, alhoewel ik soms wel auto’s geparkeerd zie met vier wielen in twee parkeervakken. En dat zijn meestal niet eens de grootste bolides.
Maar wat dan als de automatiek in uw auto ook even niet oplet en een kras uitdeelt? Wie is er dan verantwoordelijk? U? Waarom dan? U deed toch niets? U hebt die elektronica toch niet ontworpen en ingebouwd? Maar wel betaald en daar zit dan een eigendomsrecht en verantwoordelijkheid aan vast.

Klassiek voorbeeld is natuurlijk de OV-chipkaart. Heeft u er een? Nou, ik wel. En het is me al wel eens overkomen dat ik mijn kaart voor het scherm hield en dan de piep hoorde. Bleek achteraf dat het niet ‘mijn’ automaat was die piepte. Heb je toch mooi maar weer in de bus gezeten en voor een taxi betaald. En terugkrijgen is een hele heisa…

Ik denk dat er nog veel slimme techneuten aan te pas moeten komen voordat het echt goed is.

Martin