Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Februari 2015
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Werk in uitvoering

In onze wijk wordt gebroken en gebouwd. Nu en in de toekomst.

Het winkelcentrum Biarritzplein staat in de steigers. De voorgevel en de entree van de supermarkt en de fietsenmaker waren niet meer van deze tijd en krijgen een grondige botox-behandeling. Een facelift. En een nieuwe gewone lift. Dat zal best een hele verbetering zijn. Niet meer dat houterige, stommelende en krijsende gedoe, maar een soepele snelle verplaatsing van en naar het parkeerdak.
Over de rest van het plein zijn de plannen nog niet geheel uitgewerkt, maar ook daar komt verandering aan. De verkeerscirculatie is nog steeds voor veel automobilisten onduidelijk en dus rijden ze naar eigen goeddunken, maar vaak nog tegen het verkeer in.

Het andere winkelcentrum aan de Ardèchelaan gaat ook grotendeels op de schop.
De voormalige bibliotheek krijgt een andere winkelbestemming en de EMTÉ wordt uitgebreid. Een aantal winkels wordt verbouwd. Tijdens de verbouwing blijven de winkeliers wel verkopen, maar dan vanuit noodunits op het parkeerterrein. Boven de nieuwe winkels komen ook woonunits, zodat het er ook ’s avonds gezellig en levendig is op het plein.

Aan de zuidkant van onze wijk start binnenkort aan de Marathonloop ook een nieuwbouw voor het Frits Philipslyceum, een combinatie van het Bisschop Bekkerscollege en het Christiaan Huygenscollege Broodberglaan.

Ik heb mijnheer Huygens zelf nooit gekend. Wel van hem gehoord en over hem gelezen, natuurlijk. En zelfs heb ik verschillende uitvindingen van hem bestudeerd, maar daarmee houdt het dan op.

Anders is het met Rinie Bekkers en zijn tijdgenoot Frits Philips. Beiden waren op hun eigen manier menselijk onder de mensen. Beiden waren ook beminnelijk en aanraakbaar.

Rooise boerenzoon Rinie Bekkers gaf de katholieken in Nederland een handvat voor gezinsplanning en de familie waar Frits Philips deel van uitmaakte, gaf Eindhoven een sociaal en cultureel leven naast een goede boterham in hun fabrieken. Veel PSV supporters kennen mijnheer Frits van de bovenste rij in het stadion en van de menselijke emotie die hij met hen deelde na afloop.

Gelukkig blijven de namen en daden van Christiaan Huygens en Rinie Bekkers nog wel voortleven in onze geschiedenis en in Wikipedia.

Martin