Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
December 2014
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Babbeltruc van Cynthia!

Als u Cynthia al kent, omdat ze naast u woont of verderop in de straat, gaat dit verhaal uiteraard niet over haar.

Maar als u haar niet kent, wil ik u even waarschuwen. Er wordt namelijk in onze wijk weer een nieuwe babbeltruc gemeld van een goed uitziende dame die beweert namens Zuidzorg te komen. Ze stelt zich netjes voor, meestal met de naam Cynthia, en komt vooral bij ouderen aan de deur om te vragen naar de gezondheid en de behoefte aan hulp door Zuidzorg. Terwijl zij u aan de praat houdt doorzoekt een handlanger snel uw huis en verwisselen uw sieraden, pasjes of portemonnee haastig van eigenaar.
Het is natuurlijk duidelijk dat Zuidzorg hier niets mee te maken heeft. Hun medewerkers komen niet ongevraagd aan de deur. U wordt altijd vooraf geïnformeerd als Zuidzorg u te hulp komt.
Soms vraagt de huisarts dit aan, maar het kan ook door maatschappelijk werk of door anderen. Personeel van Zuidzorg is altijd gekleed in het witte uniform met daarop ook het logo van de organisatie. Ook dragen ze een legitimatie zichtbaar op de kleding.

Hoe kunt u zich wapenen tegen deze soort trucs?
Doe altijd de achterdeur op slot voordat u de voordeur opent. Open de deur alleen op een kier. Vraag om een legitimatie van de bezoeker en bekijk die nauwkeurig. Zeg het als u het niet vertrouwt en vraag of de persoon de volgende dag terug wil komen. U kunt dan intussen bij de vermeende werkgever informeren of deze persoon daar ook echt werkt. Ook kunt u natuurlijk bellen met de politie. Zij weten vaak ook als er mensen met een babbeltruc actief zijn.

Met een kierstandhouder op de deur kunt u voorkomen dat deze plotseling van buitenaf hardhandig wordt opengeduwd en onverlaten uw huis binnenkomen.
Ook is het verstandiger om ’s avonds de deur niet te openen als u geen familie of bekenden verwacht.

Helaas is het in de tegenwoordige tijd niet meer verantwoord om de achterdeur gastvrij ‘van het slot’ te laten. Zeker als je de tuin niet steeds in de gaten kunt houden is het verstandiger om de deur op slot te houden. Ook een goed slot op de poort kan al een extra belemmering geven voor de insluiper.

Ik hoop dat u toch een knusse feestmaand tegemoet gaat en wens u, mede namens alle vrijwilligers van ’t Brierke, fijne feestdagen.

Martin