Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
September 2014
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Pas op!

Heeft u een fijne vakantie gehad? Ook nog zon gezien? De laatste weken was het in eigen land natuurlijk wat minder, maar we hebben toch best wel een mooie zomer gehad. Althans wat het weer betreft.

Want als we kijken naar de bedreigingen die ons op de digitale snelweg tegemoet komen, is er weer veel slecht nieuws bijgekomen.
Was het een jaar of tien geleden nog de dreiging dat je pinpas in het buitenland gestolen kon worden, vandaag word je in je eigen huis via telefoon of computer blootgesteld aan dieven.

Want wat denkt u van ‘medewerkers van Microsoft’ die u, per telefoon en soms in gebrekkig Engels, komen vermelden dat uw computer moet worden beveiligd tegen een dreiging van een onbekende criminele organisatie. Ze vragen of u een computer gebruikt en of daar Windows 7 op is geïnstalleerd. Hun programma werkt daarmee.
Dan vragen ze naar uw e-mailadres en sturen u een link. Als u daar op durft te klikken, hebben zij van afstand toegang tot uw computer en is hun voorspelling bewaarheid. Dan bent u inderdaad slachtoffer van een onbekende criminele organisatie. Zij kunnen dan direct zien wat u intypt…. ook uw wachtwoorden en beveiligingscodes. En daarmee kunnen ze uw gegevens misbruiken om bijvoorbeeld uw bankrekening te plunderen of uw identiteit te misbruiken.

En wat denkt u nou van dat verhaal? Denkt u echt dat Bill Gates, de baas van Microsoft alle gebruikers van Windows 7 telefonisch laat benaderen? Naar schatting kost hem dat wereldwijd 100 miljoen telefoontjes van gemiddeld 5 minuten: 500 miljoen minuten of 8,3 miljoen uren = 5200 manjaren. Als hij het een beetje voortvarend aan wil pakken in, laten we zeggen één maand, zou hij dus 6000 medewerkers een maand lang moeten inzetten om klanten te bellen. Hij zou wel gek zijn. Kost hem om en nabij 260 miljoen dollars.

Denk aan het waarschuwingsfilmpje op de televisie: Niet op ingaan! Hang op!!!
Tijdens zo’n telefoongesprek heb ik het nummer van de criminelen kunnen traceren tot een plaatsje in Rusland. Maar Microsoft zit in Amerika!
‘Toch handig, zo’n telefoon met nummerherkenning’, dacht ik toen.

Martin