Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Februari 2014
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Over gezondheid en welzijn

Verloskundigen bieden extra service aan in de wijk

English information evening for pregnant women

Are you pregnant and do you live in Eindhoven? The midwives of Clair the Lune organize English information evenings for pregnant women. The location is Medical Centre Artois, Artoislaan 210. The evenings are open to all pregnant women in Eindhoven. Are you interested? Visit www.vpclairdelune.nl or contact us:
06-51 06 99 18 / info@vpclairdelune.nl.
You can also find us on Facebook.


Je moet met je tijd meegaan, vinden de verloskundigen van Clair de Lune. Daarom speelt de praktijk, gevestigd in medisch centrum Artois, graag in op ontwikkelingen. Nieuw is bijvoorbeeld de Engelstalige voorlichtingsavond voor zwangere vrouwen.

“Wij krijgen behoorlijk wat Engelstalige zwangeren”, vertelt verloskundige Lieneke van den Brink. “Ze komen overal vandaan; uit Oost-Europa, Azië en Afrika. Soms spreken ze nauwelijks Nederlands. We redden ons wel, bijvoorbeeld met hulp van Google Translate, maar we wilden graag meer bieden.” Dat haar collega-verloskundige Marina Smit vloeiend Engels spreekt, kwam goed van pas. Clair de Lune besloot om een paar keer per jaar een Engelstalige voorlichtingsavond te houden.

Nederlands systeem
Lieneke vertelt wat het doel is van de Engelstalige voorlichting. “Uiteraard goede informatie geven over zwangerschap en bevalling. Daar heeft elke zwangere recht op. Maar ook belangrijk is dat we uitleg geven over het Nederlandse systeem van bevallen. De meeste buitenlandse vrouwen kennen dat niet, en ze kijken er behoorlijk van op!” Nog steeds bijzonder in Nederland is de thuisbevalling. In veel andere landen worden baby’s vrijwel altijd in het ziekenhuis geboren. Ook zijn er landen waar driekwart van de vrouwen via een keizersnee bevalt. “Zij vinden het heel raar dat we daar in Nederland anders mee omgaan.” Meer verschillen zijn de visie op pijnmedicatie (ruggenprik) en de aanwezigheid van mannen bij de bevalling. “In sommige culturen is de partner er daarom niet bij.”

Zwanger zijn in een vreemd land met een vreemde taal, vaak zonder familie in de buurt, is niet altijd gemakkelijk. Lieneke: “Daarom vragen we vrouwen wel eens of ze graag met een andere Engels sprekende zwangere uit onze praktijk in contact willen komen. De voorlichtingsavond is wat dat betreft een mooie manier om sociale contacten op te doen.”
De Engelstalige voorlichtingsavonden in Medisch Centrum Artois zijn toegankelijk voor zwangeren uit heel Eindhoven.
Contactinformatie: www.vpclairdelune.nl of 06 - 51 06 99 18/info@vpclairdelune.nl. “En we zitten ook op Facebook!”

Gratis zwangerschapstest
Ook nieuw bij de verloskundigen is de mogelijkheid om gratis een zwangerschapstest te doen.
Denk je dat je in verwachting bent, maar weet je het niet zeker? Kom naar de praktijk voor een test en je krijgt meteen de uitslag.
Extra service van de verloskundigen, die al jaren actief zijn in de Achtse Barrier en veel ervaring hebben.

Over het aantal baby’s dat in de Achtse Barrier geboren wordt, is het drietal dik tevreden. “Dat aantal blijft stabiel, terwijl het landelijk daalt. Dat komt waarschijnlijk doordat er een goede doorstroming is in de wijk. Er blijven jonge mensen naar de Achtse Barrier verhuizen.”

Samenwerking
De verloskundigen van Clair de Lune maken deel uit van elz’, het samenwerkingsverband van eerstelijns zorgverleners in de Achtse Barrier. “We hebben met iedereen goede contacten”, vertelt Lieneke van den Brink. “Het meeste overleg is er met de huisartsen. Binnenkort praten we bijvoorbeeld over hoe we vrouwen met bekkenklachten de beste zorg kunnen geven. En over hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, want dat kan risico’s opleveren. Verder werken we al een tijdje met de huisartsen en fysiotherapeuten samen in het zorgprogramma urine-incontinentie.” Ook met de apotheek en de diëtiste van Zuid-Zorg bestaat er een goede samenwerking.