Voorjaar
Raar woord eigenlijk: voorjaar. Wij denken dan meteen aan de komende maanden, maart, april en mei. Maar onze oosterburen bedoelen met Vohrjahr het vorig jaar.
De letter h na de klinker geeft aan dat de klinker een lange klank heeft: oo en aa. Bij ons werd een lange klinker vroeger aangeduid door er een e of een i achter te plaatsen. Voorbeelden vinden we nog in namen als Aerts of Buersink en in plaatsnamen als Oirschot en Oisterwijk.
De dames en heren Schaap van Strabrecht hebben waarschijnlijk helemaal niet aan voorjaar of Vohrjahr gedacht toen ze in het najaar een aantal lammetjes in de planning gezet hebben. Maar daar is wel iets mis gegaan. Ze zijn ruim een maand te vroeg geboren. Zijn het nou viermaandslammetjes geworden of waren papa en mama een beetje te overijverig en begonnen ze voordat op de kalender stond dat het mocht? Zelfs de herder had er geen verklaring voor.
Traditioneel geeft het voorjaar weer nieuw leven. De bomen en struiken zetten weer nieuw blad en bloemknoppen verschijnen overal.
De scholen zoeken ook weer nieuw leven ter vervanging van de levendige uitstromers. De basisscholen leveren leerlingen voor het middelbaar onderwijs, en daar schuift de bovenbouw door naar hogeschool en universiteit of probeert een zo leuk mogelijke baan te vinden.
En al die scholen werven weer nieuwe leerlingen. Fijn dat ze zo de gelegenheid geven aan potentiële kennisverzamelaars om alvast een kijkje te nemen en de sfeer te proeven, zodat ze een idee krijgen in welke nieuwe wereld ze terecht zullen gaan komen. Dan voelt het al een beetje vertrouwder aan.
En ook bij de ‘studenten van toen’ is het weer open dag.
Mijn opa zei vroeger eens tegen mij: ”Ik leer nog iedere dag iets!” Ik weet nu dat hij gelijk had.
Martin