Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
September 2012
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Minsk… een wereldervaring

Heey,
Ik ben Joshua Udink, ik ben 14 en ik heb met school een hele bijzondere ervaring meegemaakt!
We zijn namelijk met 16 derde klassers en 2 begeleiders van het Lyceum Bisschop Bekkers naar de prachtige stad Minsk in Wit-Rusland geweest! Dit was onderdeel van een uitwisseling met 16 leerlingen van Gymnasium 16. De 16 Wit-Russische leerlingen waren hier begin november geweest, waarvan er 1 bij mij in huis was voor een week.
Toen we met de trein vanaf het station vertrokken, nadat we alle afscheidstaferelen hadden gezien, begon de grote reis! Vanaf Eindhoven vertrokken we naar Venlo, vanwaar we naar Düsseldorf gingen, vanaf daar reisden we door naar Dortmund, in Dortmund gingen we de slaaptrein in naar Minsk. Vlak bij de grens van Polen/Wit-Rusland reden we een gebouwtje binnen waar we stil stonden. Toen opeens werd de trein opgetild en hingen we een paar meter boven de grond. Het bleek dat er andere onderstellen onder de wagons moesten i.v.m. een andere spoorbreedte. Met testritten meegerekend duurde dit ongeveer 3 uur.

Toen we aankwamen op onze eindbestemming waren we allemaal moe van de 27-uur durende treinreis. Maar de treinreis alleen al was super gezellig en een bijzondere ervaring, terwijl ons nog een week vol plezier en prachtige ervaringen te wachten stond!
We kwamen rond 22.00 uur (plaatselijke tijd) daar aan, waardoor we na het kennis maken met de ouders gelukkig snel uit konden rusten van de lange treinreis!

Iets bijzonders daar is dat ze een avondklok hebben, dit betekent dat alle minderjarige kinderen om 22.00 uur binnen moeten zijn. Ze mogen dan alleen nog maar buiten zijn onder begeleiding van een volwassene.

De volgende dag moesten we weer vroeg op en doordat het daar een uur later is dan in Nederland (tijdverschil) voelde het nog vroeger.
We hadden een programma met dingen die we daar gingen bezichtigen. Zo hebben we een rondleiding door hun school gehad. Die school was super groot en ze hadden daar tennisbanen, een groot binnenzwembad, een groot voetbalveld, een basketbalveld en een fitnessruimte!

Minsk is wel een stad die zwaar getroffen is door de oorlog, dus daarom heb je daar veel Memorials waarvan we er natuurlijk een aantal hebben gezien. We hebben daar ook '’The National Library’ bezichtigd, die was heel groot en mooi. Het is een gebouw met daarop een super groot diamantvormig gebouw waarin de ruim 8 miljoen boeken opgeslagen werden.
Iets wat me misschien nog wel het langst bijblijft is het circus. Het is daar zo groots en bijzonder, dat vergeet je echt nooit meer! Het circusgebouw was een soort Griekse tempel met allemaal standbeelden erbij, en van binnen was het ook mega groot en luxe.
Maar helaas duurde de reis maar 10 dagen en dus was het weer tijd om naar huis te gaan. Dus de laatste ochtend weer vroeg op, tas inpakken, ontbijten, douchen enz. Toen gingen we naar het station waar we afscheid namen van onze lieve gastgezinnen en onze Wit-Russische vrienden. Toen begon de lange terugreis weer, waarin we toch wel wat meer geslapen hebben dan op de heenreis, want iedereen was hartstikke moe. Toen we midden in de nacht in Dortmund aan kwamen, begon het hele gedoe met overstappen weer. Een paar uur later om 09.00 uur kwamen we aan op het station in Eindhoven, waar we hartelijk werden ontvangen door familie en vrienden die ons natuurlijk heel erg gemist hadden! We waren allemaal weer veilig thuis, het avontuur was voorbij maar de herinnering blijft voor altijd bij mij!