Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Juni 2012
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Wereldburgers

Recentelijk zijn er weer een aantal wereldburgers bijgekomen in onze directe omgeving. In onze tuin hebben een koppeltje pimpelmeesjes en ook twee lijsters zitten broeden. Zeven pimpelmezen zagen we een voor een uitvliegen en van de vier lijsterjongen hebben we er twee het nest zien verlaten, de andere twee waren ons kennelijk te vlug af.
Koddig gezicht zoals die jonge beestjes, een beetje onwennig, op het roepend geluid van pa of ma af vliegen. Ze vliegen op dat moment ook pas voor de eerste keer en de vleugels en staartveren zijn nog niet helemaal uitgegroeid, dus het bijsturen gaat nog niet van een leien dakje. ‘t Is eigenlijk meer fladderen. Toen ik dat zo aankeek bleek een van de lijstertjes ook een gehoorprobleem te hebben, want hij (of zij) vloog de verkeerde kant op. Pa (of ma) er onmiddellijk achteraan om te corrigeren. Prachtig zoals de natuur dat zo’n ouder ingeeft. En ik moest weer aan de eerste fietsles van mijn kinderen denken. Onwennig zwalkend en bijna vallend, met pa hijgend er achteraan om de catastrofe af te wenden. Wat dat betreft hebben die vogeltjes een beter uithoudingsvermogen dan ik.
Ik hoorde ze tenminste niet hijgen.

Nu hebben we nog een merelnest in een bloembak met geraniums. Enkele weken geleden ontdekten we de nieuwe slaapkamer van het echtpaar. Ik vond die plaats minder geschikt en heb het nest afgebroken en weggedaan. Prompt deponeerde ma merel vijf mooie eieren los in het zand tussen de geraniums en begon ze te vertroetelen. Vandaag kreeg ik de kans om even stiekem indiscreet in het echtelijk bed te kijken. Drie jongen lagen er al hulpeloos in het zand en ik zag een van de twee overgebleven eieren bewegen. Dus het zit wel goed met nummer vier en vijf.
En die ouders doen er alles aan om ze groot te krijgen. Aandoenlijk zoals ze het eten uit eigen bek sparen en aan de jongen verstrekken. Over enkele weken vliegen ze uit. Kan ik de geraniums weer wat meer aandacht geven.

Martin