Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Mei 2012
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Wordfeud

Kent u het woord? Niet? Het is de naam van een spel wat lijkt op scrabble, en wat gespeeld wordt op internet. Je speelt het tegen een ander via een internetverbinding. Het kent dezelfde bonussen als scrabble zoals twee of drie keer woord- en letterwaarde en is razend populair bij jong en oud. En een jaar geleden had nog niemand ooit van het woord gehoord. Dat is het mooie van taal; die verandert in de loop van de tijd. Er komen steeds nieuwe woorden bij, en andere vallen ook weer weg. Telex, telegram en stoommachine bestaan nog wel maar zitten inmiddels dik onder het stof van de vergetelheid. Zo gaat het natuurlijk ook met uitdrukkingen. Dezer dagen wordt er vooral in ons kabinet dagelijks over eigen schaduwen heengestapt, een uitdrukking die pas enkele jaren geleden is ontstaan, maar afgelopen weken menig keer te horen was.
Maar dat je daarbij van de hoed en de rand moet weten is voor velen abracadabra.
Hoewel, als je er even over na wilt denken komt de betekenis toch aardig te voorschijn. Bovendien wordt de uitdrukking nog steeds omschreven in De Dikke Van Dale.

En in onze eigen wijk gebeurt dit soms ook. Zo schreef ene Hans vorige keer boos over de beschadiging aan zijn bestelbus, en veronderstelde dat de dader wel op het kerkhof zou liggen. Een vroeger vaak gebruikte uitdrukking waarmee wordt bedoeld: de dader is onbekend. Hij ging er daarbij van uit dat die uitdrukking nog volop bij iedereen bekend zou zijn. Maar kennelijk is deze zegswijze ook al flink op z’n retour, getuige de reactie van mijn naamgenoot in de rubriek Zeggetis.

Martin