Ga naar de startpagina
park
April 2011
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Bloemkoolwijk?

Zag u dat ook in de krant? Achtse Barrier is een bloemkoolwijk. Alle wijken die in de zeventiger jaren gebouwd zijn, met hofjes en kringetjes, worden nu bloemkoolwijken genoemd. En ruim de helft (58%) van die wijken verpauperen sneller dan andere buurten. En wat komt er weer boven? Natuurlijk zwerfvuil en hangjongeren.

Wat dat betreft kon de zwerfvuilactie van afgelopen 19 maart niet op een beter tijdstip gepland zijn. Tonnen vuil hebben nijvere wijkbewoners weer opgehaald, met als uitschieters lege bierblikjes en plastic zakjes met hondenpoep! Nou vraag ik je! Laten die hondenbezitters zich van de goede kant zien, nemen ze de boel keurig mee. Waarheen? Naar de afvalbak! Oei, die zit vol! Dan maar in de bosjes gegooid, want helemaal mee naar huis dragen is toch wel een opgave. Is meer bakken en vaker legen een mogelijkheid? Toch eens aankaarten op het Steunpunt.

Het andere probleem wat genoemd wordt is hangjongeren. En als vanzelf kom je dan ook op graffiti. Bij het artikel in het ED staan twee foto's en, u raadt het al, allebei van lelijke graffiti. Stoer leunt de LT-voorzitter er tegenaan.
Hoe komt het nou dat die tekeningen vaak zo afschuwelijk zijn? Eigenlijk is dat eenvoudig. Het aanbrengen moet stiekem, want het is illegaal. Als er dan iemand voorbij komt, moet de kunstenaar vluchten en een half afgemaakt kunstwerk achterlaten. Later komen anderen het dan afmaken, maar die hebben andere ideeën. En zo krijg je twee, drie, vier stijlen door elkaar.
Als wij thuis een grote egale wand hebben, vinden we dat saai. Hoe vaak kiezen we dan niet voor een schilderij of een muurschildering om het op te fleuren?
Eigenlijk doen die graffitikunstenaars hetzelfde. Ergens staat een grote saaie wand, die best mooi opgefleurd zou kunnen worden met een muurschildering.

Een prima voorbeeld zie je op het Biarritzplein. Een lokale kapper heeft daar zijn rolluik laten voorzien van zijn handelsmerk in, jawel, graffiti. Zo kan het dus ook. Over de kunst van een schilderij valt natuurlijk te twisten.
Ik zou dolgraag een Picasso hebben, maar ik hang zo'n lelijke plaat voor geen goud aan de muur.
Toch eens bij het Steunpunt aankaarten of er geen mogelijkheden zijn voor een legale graffitiwand.

Martin