Ga naar de startpagina
park
Februari 2011
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Buurtanalyse

Pas geleden kregen we de buurt-analyse van de Achtse Barrier toegestuurd door de gemeente Eindhoven. Was dat even schrikken. Daar stond zomaar pardoes in dat er op de Fransebaan veel te hard gereden wordt. Alsof we dat nog niet al lang weten. En dat er overlast is door woninginbraken en fietsendiefstal. Alsof we dat nog niet al lang weten. En dat de jongeren in de wijk moeilijk te activeren zijn. Alsof we dat ook nog niet al lang weten.

Maar er is meer! De Achtse Barrier is een bloemkoolwijk. En niet alleen als die groente bij de supermarkt in de aanbieding is, maar altijd, dag en nacht, en ook tijdens het weekeinde. De verklaring staat er trouwens ook bij: de wijk wordt gekenmerkt door een hofjesstructuur met een binnenring. Zo, dat weet u dan ook weer.

Verder staat er in dat de buurt wordt gekenschetst als een rustig woongebied met daarnaast voldoende groen- en speelvoorzieningen. Dat wist u toch ook al.
Een dominant gegeven is het feit dat in de wijk ruim 4000 jongeren onder de 24 jaar wonen. Dat kan niet nieuw zijn voor u, want u ziet ze dagelijks. Niet allemaal natuur-lijk, en zeker niet allemaal tegelijk, maar ze zijn wel voortdurend aanwezig. En de meeste geven geen overlast. Zijn gewoon hardlerende jongelui, die, net als wij vroeger, natuurlijk best wel in zijn voor wat kattenkwaad.

Alleen het kattenkwaad is veranderd. Dat is niet meer die portemonnee op straat aan een touwtje, of die twee voordeuren aan elkaar vastmaken en dan belletje trek-ken. Tien tegen een dat er niet wordt opengedaan, want er is niemand thuis. Nee, die mensen zijn aan het werk buiten de wijk. Of misschien zelfs wel ín de wijk, want in het rapport staat ook dat er veel mensen aan huis werken.
Is onze wijk dan een slaapwijk? Lijkt me niet, want dat staat er niet in. Wel staat er dat er voldoende speelvoorzieningen zijn voor kinderen tot 10 jaar.

En de oudere jeugd dan, die jeugd die we jongeren noemen? Heeft die geen behoefte om zich ergens te vermaken? Wat is er voor hen? Ze zijn nog niet zover dat ze zelf hun wensen kunnen omzetten in mogelijkheden, omdat ze de financiën nog niet kunnen ophoesten. En als ze er samen over praten is dat plotseling overlast door hangjongeren.

Ik hoop dat er binnenkort enkele ouders van deze jongeren zich aansluiten bij het leefbaarheidsteam om voor deze groep wijkbewoners iets van de grond te krijgen. Want ze verdienen het. En de wijk ook.
De hele buurtanalyse kunt u hier nalezen.

Martin