Ga naar de startpagina
park
Januari 2011
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Over gezondheid en welzijn

 

 

‘Wijkpsychologen’ nu ook echt ín de wijk

Steeds meer bewoners van de Achtse Barrier zoeken psychologische hulp. De meeste mensen gaan naar de praktijk van Arie Oosterlee en Marjan Braam. Deze ‘wijkpsychologen’ zitten sinds begin september ook echt ín de wijk, namelijk in het nieuwe Medisch Centrum Artois.

Jarenlang ontvingen Arie Oosterlee en Marjan Braam onze wijkbewoners in hun praktijk aan de Icaruslaan (wijk Oude Gracht). Daar werken ze samen met Mariëlle
Stroes en Anne Mos. Nu hebben ze ook een ruimte op de eerste verdieping van Medisch Centrum Artois. “En dat is perfect”, vindt Arie. “Het werkt heel plezierig doordat we gemakkelijker contact kunnen leggen met andere zorgverleners, met name de huisartsen in dit gebouw. Je weet elkaar snel te vinden.”
Ook voor cliënten is het erg prettig, vertelt Marjan. “Bijna iedereen kan voortaan hier terecht, in z’n eigen wijk. Zeker voor ouderen is dat fijn, maar ook voor mensen met een straatfobie of een andere reden die het lastig maakt de wijk uit te gaan.”

Afspraken
Arie en Marjan werken om beurten in het nieuwe centrum. Afspraken zijn mogelijk op maandagmiddag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Daarnaast werken ze met de andere collega’s ook nog steeds in de praktijk aan de Icaruslaan. Kinderen en jongeren, het specialisme van Anne Mos, kunnen daar op maandag terecht.

De wijkbewoners komen met allerlei soorten problemen bij de psycholoog, is de ervaring. “Veel relatieproblemen, angsten, depressie, zingevingvragen (‘Is dit het nou?’) en opvoedingsvragen over pubers”, somt Marjan op. De economische crisis maakt het er voor mensen niet gemakkelijker op, merkt Arie. “Je ziet ook mensen die hun werk verliezen en daardoor worstelen met problemen: hoe ziet de toekomst eruit, hoe moet dat allemaal?”

Psychologen kunnen lastige situaties niet wegtoveren. Wel steunen ze hun cliënten in het leren omgaan met problemen. Een behandeling bestaat uit gesprekken die aangevuld kunnen worden met creatieve sessies, ontspanningsoefeningen of andere werkvormen. Soms komt het tot een oplossing, maar vaker gaat het erom de situatie een goede plek in het leven te geven.

Elz’
De psychologenpraktijk is een enthousiast lid van elz’, het nieuwe samenwerkingsverband van eerstelijns zorgverleners in de Achtse Barrier. “In onze ogen heeft de cliënt er alleen maar voordelen van”, zegt Arie. “Wij steken er best wat extra tijd en energie in, maar dat hebben we er graag voor over.”
De psychologenpraktijk bestaat inmiddels 25 jaar. In de loop der jaren werd de samenwerking met de huisartsenpraktijk die nu in Medisch Centrum Artois zit, steeds intensiever. Later volgde ook samenwerking met de huisartsen in het Gezondheidscentrum. En sinds een tijdje met de praktijkondersteuner GGZ, die voor beide huisartsenpraktijken werkt.
De psychologen zijn ook intensief betrokken bij de zorgprogramma’s ‘Depressie’ en ‘Angst- en stemmingsstoornissen’. In dat kader behandelen ze cliënten en overleggen ze regelmatig met de huisartsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werk en de praktijkondersteuner GGZ. “Om dit soort klachten goed te kunnen signaleren en de juiste actie te ondernemen.”

Toeloop
De afgelopen jaren zien de psychologen een grote toeloop uit de wijk. “We hebben afgesproken dat mensen uit de Achtse Barrier voorrang krijgen”, vertelt Marjan. “Maar dan nog hebben we af en toe te maken met wachtlijsten, al proberen we dat te voorkomen.”

Geen wachtlijst heeft de weekendworkshop ‘Worden wie je bent; op weg naar je oorsprong’, een activiteit die Marjan samen met collega Mariëlle organiseert. Hiervoor gaan zij met maximaal twaalf personen een weekend naar de Ardennen. Wie hier meer over wil weten, kan terecht op www.braam-oosterlee.nl.
Ook op www.elz.nl is informatie te vinden over de psychologen, én over de andere zorgverleners die actief zijn bij elz’.