Ga naar de startpagina
park
Juni 2010
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

De Balie voor gezondheid en welzijn

Betere zorg bij hart- en vaatziekten

Heeft u een hart- of vaatziekte, of loopt u daar extra risico op door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk? Dan heeft u geluk dat u in de Achtse Barrier woont. De huisartsen in onze wijk gaan namelijk als één van de eersten aan de slag met een nieuw zorgprogramma voor hart- en vaatziekten. Het programma omvat nauwe samenwerking met andere zorgverleners, een persoonlijk zorgplan en een beter oproepsysteem.

De huisartsen in het Gezondheidscentrum en de huisartsenpraktijk Achtse Barrier maken deel uit van ‘De Ondernemende Huisarts’, een groep van dertien huisartsenpraktijken in Zuidoost-Brabant. “De Ondernemende Huisarts heeft met de zorgverzekeraars CZ en Uvit contracten afgesloten over de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten of een risico daarop. Dit houdt in dat de zorgverzekeraars de kosten van het nieuwe zorgprogramma vergoeden. Wij zijn de eerste huisartsengroep die dat voor elkaar heeft gekregen”, vertelt dokter Maarten Klomp trots.

Het zorgprogramma richt zich op twee groepen: 1. mensen die al een hart- of vaatziekte hebben; 2. mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van zo’n aandoening, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, roken of flink overgewicht. Doel van het zorgprogramma is dat door extra aandacht de kansen op een betere gezondheid groter worden. Enkele huisartsen in de wijk zijn er al mee gestart, de anderen volgen in de loop van dit jaar.

In de praktijk
Niet alleen de huisartsen en hun praktijkondersteuners (Willeke van den Broek en Hanneke Dukelo) zijn bij de nieuwe aanpak betrokken. Ook diëtisten van ZuidZorg en medisch specialisten van de Eindhovense ziekenhuizen doen mee. Met de specialisten zijn afspraken gemaakt over welke patiënten bij de huisarts onder behandeling blijven en welke naar het ziekenhuis gaan. De meeste mensen kunnen gewoon in de huisartsenpraktijk begeleid worden, zo nodig met advies van de specialist. De praktijken hebben namelijk steeds meer apparatuur in huis om zelf functieonderzoeken (ECG, vaatdoppler) uit te voeren.
Over niet al te lange tijd worden ook de fysiotherapeuten in het Gezondheidscentrum en de apotheek bij het zorgprogramma betrokken.

Heel belangrijk is het nieuwe persoonlijke zorgplan. Dokter Klomp legt uit: “Met iedereen gaan we bekijken wat nodig is: hoe vaak kom je bij ons langs, is dat bij de huisarts of bij de praktijkondersteuner, welke leefstijlzaken wil je aanpakken, hoe gaan we met de medicijnen verder en welke onderzoeken worden uitgevoerd. Al die dingen zetten we in dat persoonlijke plan.”

Eigen verantwoordelijkheid
Praktijkondersteuner Willeke van den Broek richt zich onder andere op de leefstijlzaken: roken, drinken, bewegen en voeding. “Kleine veranderingen kunnen al een groot effect hebben”, vertelt ze. “Wie meer wil bewegen, hoeft zich bijvoorbeeld echt niet drie keer per week af te beulen in een sportschool. Je kunt ook een hond nemen en daarmee wandelen, of elke dag met de fiets boodschappen doen in plaats van één keer per week met de auto. En als iemand wil afvallen, staren we ons niet blind op het ideale gewicht. We kijken samen naar wat op dat moment haalbaar is.”
Eigen verantwoordelijkheid staat voorop, benadrukt dokter Klomp: “De tijd van ‘de dokter beslist hoe het moet’ is voorbij. Wij vertellen hoe iemand ervoor staat en leggen uit waarom het goed zou zijn iets aan te pakken. Maar elke patiënt maakt z’n eigen keuzes en bepaalt z’n eigen tempo.”

Oproepsysteem
Bij het zorgprogramma hoort een nieuw oproepsysteem. De formulieren voor bloedprikken en urine inleveren – die gekoppeld zijn aan de controleafspraken - worden niet meer door de praktijkondersteuner meegegeven, maar per post thuisgestuurd door ‘Diagnostiek voor U’. “Door dit nieuwe systeem hebben we meer zicht op wie er wel of niet zijn gekomen en kunnen we eventueel mensen eraan herinneren”, legt Willeke van den Broek uit. “Ook lopen wij als praktijkondersteuners niet meer het risico dat we vergeten mensen een labformulier mee te geven. Dit nieuwe systeem is daarom zeker een verbetering.”

Wilt u meer weten over hart- en vaatziekten, risicofactoren en de invloed van leefstijl? Kijk dan eens op
www.hartenvaatgroep.nl en www.hartstichting.nl. Met vragen kunt u natuurlijk altijd bij uw huisarts terecht.