logo 't Brierke
park
December 2009
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Scheiden

Ons gemeentebestuur wil dat wij allemaal gaan scheiden. Niet scheiden van onze partner, maar ons plastic afval gaan scheiden van de rest. Met ingang van de volgende maand geldt dat plastic van verpakking, flessen, vleesschaaltjes, en dergelijk materiaal apart gestort dient te worden in speciale verzamelcontainers. In de Achtse Barrier staat er bij mijn weten drie met ieder een inhoud van ongeveer 4000 liter.
Laten we aannemen dat een gemiddeld gezin 35 liter plastic afval per week verzamelt. Dat is ongeveer de helft van een normale restafvalcontainer. Ruim 5000 huishoudens in Achtse Barrier hebben dan samen meer dan 350.000 liter plastic afval in veertien dagen, dus genoeg voor 90 verzamelcontainers. Ofwel die drie die er staan 30 keer legen in twee weken. Ofwel drie keer per dag!. En dan zal het nog regelmatig voorkomen dat ze zo vol zitten dat er niets meer bij kan.
Op haar website schrijft de gemeente: Mocht de container onverhoopt vol zijn, probeer het dan op een ander tijdstip nog een keer. Ik zie het al gebeuren: mensen die hun zak met plastic afval mee moeten nemen tijdens het winkelen omdat de container vol zit; buiten laten staan kan je immers een fikse bekeuring opleveren wegens millieuvervuiling en het ziet er niet uit. Ik vraag mij af wanneer de gemeente Eindhoven ook oud ijzer en non-ferro materiaal gaat inzamelen via containers in de wijken, zoals twintig jaar geleden in Wenen al gebeurde.

Ik wens u, mede namens alle vrijwilligers van ‘t Brierke, hele fijne feestdagen.

Martin