logo 't Brierke
park
Oktober 2009
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Zeggetis:

Jeugd aan de bewoners van de Achtse Barrier
Natuurlijk zijn wij jong, zijn jullie dat niet geweest?
Er zijn weinig plekken in de Achtse Barrier waar wij als jeugd bij elkaar kunnen komen, weinig hangplekken, weinig plaatsen ver weg van woonhuizen. Te weinig plaatsen waar wij ons ding kunnen doen en bij elkaar kunnen zijn. Het liefste willen wij graag met zijn allen bij elkaar zitten en buurten over wat er gebeurt en wat er nog zal gaan gebeuren. En om natuurlijk lekker over onzin te praten. Het is geen fijne tijd voor ons op dit moment in de crisis, waar vooruitzichten voor ons, jeugd, best wel slecht zijn.
Krijg je nog een echte baan of misschien alleen een of ander lullig parttime baantje. Wat kan je met je opleiding, kan je nog verder en mag dat van je ouders? Opleiding kost geld en soms is dat er niet.
Allemaal dingen die wij bepraten, en soms maken wij inderdaad wat meer lawaai dan wij zelf in de gaten hebben. Ik neem aan dat jullie wel begrijpen wat we bedoelen.
Wij zijn niet anders dan uw eigen kinderen, en soms zitten uw eigen kinderen ook bij ons in de groep. Behandel ons dan ook niet anders dan uw eigen kinderen en zeg als wij lawaai maken dat we stiller moeten zijn. Wij bijten niet en begrijpen dat ook kleintjes nachtrust nodig hebben en dat u ook Nederland 3 wilt kunnen verstaan.

Iris

Groenten uit eigen tuin: gezond?

Dit jaar ben ik voor eerst begonnen met het verbouwen van groente en fruit in mijn eigen tuin, in de Achtse Barrier! Ik ben erg benieuwd of er meer mensen in de buurt bezig zijn met het verbouwen van hun eigen groente, om ervaringen uit te wisselen. Ook zou ik het leuk vinden om in het voorjaar een
plantjes (of zaden)-ruildag voor groente, fruit en bloemen te organiseren, dus als mensen mee willen helpen, heel graag!
Verder heb ik ook wel eens een bezorgde buurtbewoner gesproken die zich afvroeg of dat groente verbouwen uit volle grond wel zo veilig was. Je weet immers niet wat er in de grond zit. Hier heb ik bij de gemeente naar geïnformeerd, maar zij konden mij niet meer informatie geven, dan het onderzoek dat uitgevoerd is voordat de Achtse Barrier gebouwd werd. In dat onderzoek staat vermeld dat de grond schoon is opgeleverd, en dat alleen de geluidswal geen schone grond bevat. De grond in de geluidswal bestaat grotendeels uit afval. Het is natuurlijk ook mogelijk dat in individuele tuinen er niet zorgvuldig met de bodem is omgegaan, waardoor er wellicht bodemvervuiling is opgetreden.
Ik vroeg mij af of er mensen in de wijk zijn die hier meer over weten of meer over zouden willen weten. Het is namelijk mogelijk om bij de onderzoekswinkel van de TU Eindhoven een bodemonderzoek te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de bodem. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Ik ben benieuwd of hier interesse voor is.

Ilse Hoenderdos, Atrechtlaan 5

Schone brandgangen

Graag wil ik de aandacht van de bewoners waarvan de achtertuin grenst aan een brandgang, met name de brandgang lopend van de Indrelaan tot aan de Creuselaan (maar ook andere brandgangen in de wijk). Toen de huizen aan de Indrelaan huurhuizen waren, was de schoonmaak van de brandgang een taak van de verhuurder. Als iemand spullen achterliet, bijvoorbeeld pallets, dan belde je de verhuurder en deze liet het verwijderen. Idem met de afwateringsputjes, deze werden leeggehaald omdat bij verstopping de bewoners last kunnen krijgen van wateroverlast. Zo simpel was het; ‘even bellen’.
Nu de huizen bijna allemaal van eigenaar zijn gewisseld, op een paar na, is er geen vaste eigenaar om deze taak over te nemen. Het ‘even bellen’ is niet meer en de Gemeente Eindhoven is ook niet verantwoordelijk voor de brandgang, het is nu de taak van de bewoners om de brandgang schoon te houden en vrij te houden van obstakels.
Aangezien nu het ’s morgens later licht wordt en ‘s avonds vroeg donker gaat worden en er geen verlichting is in de brandgang, is het erg gevaarlijk om spullen achter te laten in deze gang. Ook de overhangende takken van bomen en klimplanten graag snoeien, deze worden namelijk niet gezien in het donker. Houten tuinschuttingen nakijken op kapotte, uitstekende planken met spijkers. Het afwateringsputje ontdoen van rommel is geen pretje, het stinkt behoorlijk, en waar laat je de stinkende smurrie? Gewoon in een plastic zak, dichtknopen en in de container doen. Een verstopping heeft meer gevolgen! Een brandgang is een (vrije) toegang bedoeld voor de bewoners maar ook voor de hulpdiensten.

R. van Roij

U kunt reageren naar redactie.brierke@hetnet.nl of per post naar
Savoiepad 133, 5627 EZ Eindhoven onder vermelding van ‘Zeggetis’.
Als u geen maand wilt wachten om uw reactie te zien kunt u reageren
via het forum op onze website www.brierke.nl en dan op forum klikken.