logo 't Brierke
park
Maart 2008
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Vernieuwing

Vernieuwing is van alle tijd. Door de eeuwen heen hebben er uitvinders geleefd en gewerkt in onze wereld. En ze zullen er ook altijd blijven. Alle gebruiksvoorwerpen die we hebben zijn ooit uitgevonden. En ook altijd bekritiseerd door veel mensen. En zo moet het ook gaan. Uitvindingen moeten ontwikkelen door gebruik. Wie had er dertig- of veertig jaar geleden ooit gedacht dat we vandaag met een ligfiets zouden rondrijden? Of onze favoriete muziek in een klein luciferdoosje op zak zouden hebben? Niemand toch? En nog is lang niet iedereen enthousiast. Dat is onze behoudende aard. We willen het‘bekende oude’ koesteren en vasthouden, bang voor het ‘onbekende nieuwe’. Begrijpelijke reactie, maar we kunnen de vernieuwing niet tegenhouden, alleen maar vertragen.
De stadsomroeper is al lang ingehaald door de radio. We schrijven al jarenlang niet meer met een griffel, de stoomlocomotief is vervangen door dieselen electro- aangedreven trekkers. De kaars brengt nog wel sfeer, maar voor het licht kiezen we toch stroom. De schellak 78-toerenplaten zijn verdwenen, en ook de vinylplaat moest het loodje leggen toen de CD kwam.
Kwam aan het einde van de vorige eeuw (1995 – 2000) het internetten via de telefoonmodem ons leven verrijken, nu wordt in Eindhoven wijk na wijk aangesloten op het glasvezelnet. In Tongelre is het systeem al in gebruik. Met de glasvezeltechniek, met een glasdraad ter dikte van een mensenhaar, worden heel vooruitstrevende technieken voor alle gebruikers toegankelijk.
En de uitvinders zullen gelukkig vele toepassingen blijven bedenken die ons leven in meerdere of mindere mate kunnen veraangenamen. Want waar zouden we toch zijn zonder schaar, stofzuiger, koelkast, paperclip, koffiemachine of muizenval?

Ik ben benieuwd wanneer we in onze wijk glasvezel krijgen.


Martin