logo 't Brierke
Archief - Februari 2006
Februari 2006
 
--> vaste rubrieken <--
--> sport <--
--> en verder <--
 

Een eiland van rust in de stad

Zeer centraal in de stad staat de openbare kloosterkerk, behorende bij het Augustijnenklooster. Het oudste deel van het gebouw stond er al in de vijftiende eeuw, maar het is pas sinds 1891 een Augustijnenklooster.
Het kloostergebouw heeft al veel verschillende functies gehad. Oorspronkelijk (1412) was het het kasteel van Jan van Schoonvorst, heer van Eindhoven. (er was een kerk bij sinds 1433) Daarna werd Mariënhage een graanschuur, vervolgens een textielfabriek, een ververij, een weverij en tenslotte een woonhuis. Mariënhage lag oorspronkelijk in Woensel, maar kwam, tengevolge van grenswijzigingen, in 1874 bij Eindhoven. De opvallende paterskerk met het verguld koperen Heilig Hart beeld is in de jaren 1895 tot 1898 gebouwd.
Het klooster huisvest momenteel 10 kloosterlingen en heeft verder plaats voor vier te verzorgen of te verplegen buitenstaanders. Het klooster heeft een professioneel team van verzorgsters en verpleegsters in dienst om kloosterlingen en buitenstaanders te kunnen verplegen.
Na mijn behandeling in het ziekenhuis kwam ik voor verdere revalidatie op de verpleegafdeling van het klooster terecht. Een geweldig plezierige sfeer, veel rust en een grondige aanpak van mijn revalidatie.

Koos